V hudi prometni nesreči pri Vrtovčah poškodovana dva motorista

FOTO: PU Nova Gorica

Včeraj se je izven naselja Vrtovče na Ajdovskem zgodila huda prometna nesreča, v kateri sta bila po prvih podatkih huje poškodovana dva voznika motornih koles.

 

VRTOVČE – Včeraj ob 17.03 uri so bili novogoriški policisti obveščeni o prometni nesreči na cesti Vrtovče–Šmarje v ajdovski občini. V nesreči sta bila huje poškodovana dva motorista.

Vozil je prehitro

Ugotovljeno je bilo, da je starejši mladoletnik vozil neregistrirano motorno kolo po lokalni cesti izven naselja Vrtovče, in sicer iz smeri naselja Šmarje proti Vrtovčam po klancu  navzgor.

Približno sto metrov pred naseljem, kjer vozišče poteka v desni pregledni ovinek, hitrosti in načina vožnje ni prilagodil poteku, tehničnim in drugim lastnostim ceste, preglednosti, vidljivosti ter svojim vozniškim sposobnostim, tako da ni več obvladoval motorno kolo.

Odneslo ga je iz ovinka

Pri izpeljavi ovinka ga je kljub zaviranju z motornim kolesom zaneslo na nasprotno smerno vozišče v trenutku, ko je iz nasprotne smeri po klancu navzdol pravilno pripeljal 58–letni voznik trikolesa. Mladoletnik se je z motornim kolesom čelno zaletel v prednji del trikolesa, po trčenju z motorjem ga je odbilo v levo izven vozišča na travnato površino, kjer se je z motornim kolesom prevrnil in poškodovan obležal. Tudi 58-letnik se je na mestu trčenja s trikolesom prevrnil na vozišče na desni bok.

Oba sta med vožnjo uporabljala zaščitno motoristično čelado, poročajo z novogoriške policijske uprave. Mladoletniku je bil, ker je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, motor zasežen.

Na kraju nezgode so poleg policistov posredovali tudi gasilci GRC Ajdovščina, ki so obema predvidoma huje poškodovanima motoristoma nudili prvo pomoč vse do prihoda reševalcev NMP ZD Ajdovščina in NM ZD Nova Gorica, ki so ju potem odpeljali na zdravljenje v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici.

Grozi mu do pet let zapora

Policisti bodo mlajšega motorista kazensko ovadili na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu. Po prvem in četrtem odstavku 324. člena kazenskega zakonika se voznik motornega vozila, ki v cestnem prometu povzroči neposredno nevarnost za življenje ali telo kakšne osebe, posledica pa je huda telesna poškodba ene ali več oseb, kaznuje z zaporom do petih let in s prepovedjo vožnje motornega vozila.

Uredništvo