V FJK že povišica za javni sektor, za slovenskega pogajanja z novo vlado še na mrtvi točki

Poslanec Levice Miha Kordiš in predstavnik sindikatov Branimir Štrukelj, foto: gorenjskiglas

Med tem, ko se v Sloveniji sindikati javnih uslužbencev pripravljajo na vsesplošno stavko, je za javne uslužbence v Furlaniji-Julijski krajini v veljavo stopila že Marca podpisana kolektivna pogodba. Ta bo 14 tisoč zaposlenim v javni upravi FJK prinesla povišico od 60 do 80 € na mesec, kar skupaj za vse zaposlene znaša okrog milijon € več sredstev za plače mesečno.

V Sloveniji splošna stavka Decembra

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja v Sloveniji je napovedala začetek priprav na splošno stavko, ki se bo s protestnim shodom pričela 4. Decembra, če vlada Marjana Šarca ne bo izpolnila njihovih stavkovnih zahtev.

Kljub drugačnim obljubam vlada Marjana Šarca ne misli resno s sindikati javnega sektorja, foto: DZRS

Koordinacija stavkovnih odborov je nedavna propadla pogajanja z vladnimi predstavniki označila za »nesprejemljivo zavlačevanje z začetkom pogajanj, ki kaže na to, da vladni predstavniki z zatrjevanjem, da je razrešitev stavkovnih zahtev prioriteta te vlade, niso mislili resno.«

Tako je koordinacija stavkovnih odborov sprejela odločitev ta ponedeljek, da prične s pripravami na vsesplošno stavko. V stavki pa bodo najverjetneje sodelovali tudi tisti sindikati javnega sektorja, ki se stavke pod prejšnjo vlado trenutnega zunanjega ministra Mira Cerarja Januarja letos niso udeležili. Izmed glavnih zahtevkov sindikatov sta ohranitev enotnega plačnega sistema in odprava 8 % znižanja plačnih razredov.

Pogodba podpisana že Marca, izplačila bodo veljala retroaktivno 

Podpis nove kolektivne pogodbe za javno upravo FJK, foto: FVG TV

V FJK pa so novo kolektivno pogodbo za javni sektor podpisali že marca letos, vendar jo je računsko sodišče razveljavilo, saj je ugotovilo, da v deželnih finančnih dokumentih ni ustreznih zagotovil za izplačilo. Tako so v ponedeljek v Trstu ponovno podpisali kolektivno pogodbo predstavniki sindikatov CGIL, CISL, UIL, UGL in CISAL v prisotnosti predsednika deželne vlade Massimiliana Fedriga, generalnega direktorja občinske uprave Franca Milan in Sebastiana Callari, vladnega predstavnika za javno upravo. »Uslužbenci so pravi kapital javne uprave, zato želimo nagraditi njihovo marljivo delo in jim priznati zasluge za požrtvovalnost, katero zadovoljni uporabniki storitev javne uprave opažajo iz dneva v dan.« je ob podpisu povedal predsednik deželne vlade Fedriga. Sindikati so si ob tem izborili tudi izplačilo povišice v višini od 60 do 80 € na mesec za posamezne uslužbence, ki bo veljala retroaktivno. To pomeni, da si javni uslužbenci v FJK lahko obetajo izplačilo višje plače tudi za nazaj in sicer od Marca 2018 naprej.

Uredništvo