V enem dnevu se je cepilo kar 20 tisoč ljudi, najslabša precepljenost v obalno-kraški regiji

FOTO: Primorska24

Tudi zaradi pogoja PCT, se je močno povečala hitrost cepljenja in projekcije Instituta Jožef Štefan nakazujejo, da bo število bolnikov na intenzivnem oddelku zaradi cepljenja in PCT ukrepov padlo za 25 odstotkov, glede na prvotne napovedi. Ob zadostni precepljenosti predvsem starejših nad 40 let, bi lahko ohranili delovanje zdravstvenega sistema do te mere, da ne bi bilo prevelikega krčenja programov. “Nujno je, da se cepimo. Če bomo cepljeni, bo naš organizem imel izoblikovana protitelesa, potek bolezni bo zato v veliki večini zelo blag. Proti sovražniku, ki ga poznamo, pa se je lažje boriti,” je poudaril minister dr. Janez Poklukar.

 

Včeraj se je cepilo 19.160 ljudi, kar je izjemna številka na katero smo lahko vsi ponosni,” je dejal minister za zdravje dr. Janez Poklukar. Doslej se je porabilo 2 milijona odmerkov. Ponovno je poudaril, kako nujno je, da se cepimo. Če bomo cepljeni, bo naš organizem imel izoblikovana protitelesa, potek bolezni bo zato v veliki večini zelo blag. Proti sovražniku, ki ga poznamo, pa se je lažje boriti. Podatki o cepljenju kažejo, da smo prišli na 51 odstotkov cepljenih v celotni populaciji s prvim odmerkom in 45 odstotkov z vsemi odmerki. Pomembno je, da imamo v starosti od 70 do 74 let z vsemi odmerki cepljenih skoraj 77 odstotkov prebivalcev. V populaciji starejši od 18 let je precepljenost že 54 odstotna. Najslabša regija je obalno-kraška, najboljša zasavska.

V četrtek so opravili 6528 PCR-testov na okužbo s koronavirusom, 1143 jih je bilo pozitivnih, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je bil 17,5-odstoten. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.068.987 oseb, z vsemi odmerki pa 958.803 oseb, kažejo podatki NIJZ. Hospitaliziranih je 348, intenzivno nego rabi 88 bolnikov – od tega jih je 66 na respiratorju, in sicer 51 intubiranih, 15 pa neinvazivno. Trenutno imamo hospitalizirane 4 covid porodnice v porodnišnici. Zato stroka ponovno poziva, da se mlade ženske cepijo. Prav tako stroka poudarja, da cepljenje ne vpliva na plodnost. V Evropi so praktično vse države prizadete zaradi novih okužb. Med temi, ki so bolj prizadete, je tudi Slovenija, ki ima preko 500 okuženih v zadnjih 14 dnevih na 100.000 prebivalcev, je povedal dr. Milan Krek, direktor NIJZ. 12 držav ima povišano 14-dnevno incidenco – kar pomeni, da se epidemija v EU ni umirila.

Poleg vseh sprememb,  ki jih je danes sprejela vlada, odlok določa tudi obveznost zaposlenih v organih državne uprave, da izpolnijo pogoja prebolevnosti in cepljenja. “Pogoj CPT uvajamo zaradi resnosti razmer v katerih smo. Iz epidemioloških podatkov je jasno, da se nam situacija hitro poslabšuje,” je dejal minister za zdravje. V tem tednu smo zabeležili 15 smrti, včeraj je umrlo 6 ljudi, skupaj torej 21. Najmlajši je bil star nekaj nad 60 let. Od hospitaliziranih 348 bolnikov, jih kisik potrebuje 250. Največ pozitivnih je v starostni skupini od 5 do 14 let. “Krivulja potrjenih pozitivnih se eksponentno vzpenja, različica Delta je po kužnosti primerljiva z ošpicami,” je še opozoril minister. Imamo pa na drugi strani dobre kazalnike, da nam je R narastel bistveno manj kot lansko leto, kar pomeni, da PCT pogoj in ostali ukrepi delujejo.

V zadnjem tednu je bilo veliko zanimanja za cepljenje – cepilo se je kar — ljudi, iz UKC Maribor so sporočili, da so imeli v Cepilnem centru danes ob 9.00 na voljo le še 200 enot cepiva ‘COVID -19 Vaccine Janssen’, ki ga bodo po vsej verjetnosti v celoti uporabili za cepljenje ljudi še danes. Posledično navedenega cepiva v soboto in nedeljo skoraj zagotovo ne bo na voljo. Zainteresirani se še vedno lahko cepijo s cepivom ‘Pfizer/BioNTech COMIRNATY®’, ki pa je na zalogi. O ponovni dobavi cepiva ‘COVID -19 Vaccine Janssen (Johnson&Johnson)’ bo več znanega v začetku prihodnjega tedna. Cepljenje poteka vsak delavnik, od 8. do 22. ure in v soboto ter nedeljo od 8. do 18. ure, brez predhodnega naročanja, so še sporočili iz Maribora. Informacije kdaj in kje se cepi v Ljubljani, so na voljo na tej povezavi, podatke o vseh cepilnih centrih po Sloveniji pa najdete tukaj.

Različica Delta je po kužnosti primerljiva z ošpicami, Pogoj CPT se uvaja zaradi resnosti razmer v katerih smo
Vlada je danes z odlokom dvignila starostno mejo izpolnjevanja pogoja PCT in tako med izjeme od 18. 9. 2021, torej od jutri, uvrstila vse osebe, ki so mlajše od 15 let. Med izjeme odlok dodaja tudi osebe, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v varstveno delovne centre, centre za usposabljanje, delo in varstvo ter dnevne centre domov za starejše občane. Med osebe, ki jim pogoja PCT ni potrebno izpolnjevati, je vlada dodala še uporabnike zdravstvenih storitev, če gredo za cepljenje ali testiranje, in uporabnike poštnih storitev, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti. Ostajajo tudi že prej določene izjeme: učenci in dijaki pri prevozu z javnim potniškim prometom, osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka/učenca v vrtec, 1. triado osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v OŠ s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Vlada je dodatno opredelila okoliščine, znotraj katerih ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT. To velja v primerih nujnih zdravstvenih storitev, in nujnih postopkih socialne in družinske problematike. Poleg vseh naštetih sprememb, pa odlok določa tudi obveznost zaposlenih v organih državne uprave, da izpolnijo pogoja prebolevnosti in cepljenja. Pogoj CPT se uvaja zaradi resnosti razmer v katerih smo. Iz epidemioloških podatkov je jasno, da se  situacija hitro poslabšuje. “Krivulja potrjenih pozitivnih se eksponentno vzpenja, različica Delta je po kužnosti primerljiva z ošpicami,” je še opozoril minister.

Sara Bertoncelj/Nova24TV