V desetih dneh v Sloveniji prijeli skoraj dva tisoč nezakonitih prebežnikov

Vir: Škandal

Po poročanju portala Moja Dolenjska so slovenski policisti v zadnjih desetih dneh izsledili, prijeli in obravnavali 1.921 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, od tega 507 na območju Policijske uprave (PU) Novo mesto.

 

Največ prijetih migrantov je bilo na območju PU Koper,  sledi PU Maribor, v zadnjih dneh pa še tudi na območju PU Celje. Po izračunu računskega sodišča nas vsak migrant stane okoli 2.000 evrov. Največ naj bi jih bilo državljanov Burundija, Afganistana, Iraka, Indije, Konga in Kube. Po poročanju portala, ki se sklicuje na uradne informacije Policije, tujci praviloma nimajo niti osebnih dokumentov.

Policija poročila o nedovoljenih migracijah za oktober še ni objavila, iz poročila do konca septembra pa je razvidno, da so jih do takrat prijeli 15.590. Če upoštevamo tretjino oktobra, se bo število prijetih nezakonitih migrantov povzpelo na 17.500, do konca leta pa bo krepko preseglo 20.000 tujcev. To tudi pomeni, da bomo slovenski davkoplačevalci samo za prijete v letu 2022 plačali okoli 40 milijonov evrov.

Število nezakonitih prehodov se je začelo povečevati aprila 2022
V letu 2022 se bo očitno podvojilo tudi število prijetih migrantov, v 2021 so jih namreč prijeli in obravnavali 10.067. Letošnja značilnost je, da večina migrantov ob prijetju izrazi namero za podajo prošnje za azil, medtem ko jih je lani za azil zaprosilo približno polovico. Število nezakonitih migrantov naj bi se začelo strmo povečevati aprila, ko je premier Robert Golob napovedal odstranitev ograje na slovenski južni meji.

Podatke  Policije o ilegalnih prehodih z dne 30. septembra 2022 objavljamo v spodnji razpredelnici,  oktobrsko število takšnih prehodov pa je bilo približno 6.000 (oktobra lani 962):

Vir: Policija

Ob tem iz Bosne in Hercegovine oziroma območja okoli Bihaća domačini poročajo, da so prebivalci znova v velikem strahu. “Kolone nezakonitih migrantov nenadzorovano prihajajo v mesta,”  so povedali in še, da se ponavlja leto 2018.

Ana Horvat, vir: nova24tv.si