V Budimpešti pogovori o Zahodnem Balkanu

Srečanje skupine V4, s predstavniki Avstrije, Hrvaške in Slovenije.

Danes je v Budimpešti potekal sestanek zunanjih ministrov Višegrajske četverice, katerim sta se pridružila tudi slovenski Karel Erjavec,  hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić ter . Razprave so potekale predvsem o pomanjkanju EU strategije za Zahodni Balkan.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, je kot gostitelj od kar je predsedovanje skupine s 1. julijem pod sloganom ‘V4 povezuje’ prevzela Madžarska poudaril da je potrebno storiti vse za vključitev držav Zahodnega Balkana v EU. Integracija te regije je ključna za zagotovitev miru in stabilnosti ter varnosti v Evropi, je zaključil.
»Priznati moramo, da se bližamo 12. uri, kar zadeva Zahodni Balkan. Medtem ko ima vsak udeleženec v svetovni in regionalni politični areni strategijo glede te regije, je EU očitno nima.«

Szijjarto je še poudaril, da bi odlašanje pri vključevanju Zahodnega Balkana v evropske integracije velik varnostni izziv za celotno srednjo Evropo. V odsotnosti kredibilne časovnice za Zahodni Balkan bi lahko napetosti, ki so nastale v regiji, postale neobvladljive in pripeljale do večjih konfliktov, kot se je to že dogajalo v preteklosti.

Slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak je izrazil podporo madžarskemu predlogu in se ob enem zavzel za tesnejše povezovanje med državami, predvsem železniške, energetske in digitalne povezave, s čimer bi po njegovih besedah izboljšali življenje ljudi. Vodja poljske diplomacije Witold Waszczykowski je poudarjal povezovanje predvsem severa in juga V4 regije, ter izrazil pomembnost predvsem v digitalnem povezovanju med državami. Češki namestnik zunanjega ministra Jakub Durr pa se je zavzel za sodelovanje med državami, kar naj bi se izrazilo v vsakodnevnem življenju – tako državljanov kot podjetij.

Na srečanju skupine V4 se z lokalnimi vprašanji posameznih držav niso obremenjevali, tako tudi po besedah Erjavca ni bilo govora o odločitve EU sodišča glede arbitraže, Erjavec pa je poudaril predvsem še neizpeljane reforme, ter spoštovanje mednarodnega prava, čeprav na obeh področjih Slovenija močno zaostaja za V4 skupino.
»Pomemben del stabilizacije Zahodnega Balkana so reforme. Moramo spoštovati mednarodno pravo, sodne odločitve pa je treba uresničiti.«

Za Erjavca je širitev Eu-ja zagotovilo za stabilnost območja. Popoldne je imel Erjavec še dvostransko srečanje z madžarskim ministrom Petrom Szijjartom ter nagovor na sprejemu veleposlaništva Slovenije v Budimpešti.

Sebastjan J