Ustavno sodišče ustavilo gradbene projekte v vrednosti 7,7 milijarde evrov

Foto: Pixabay

“Ko se boste naslednjič Korošci, Belokranjci, Zasavci in Posavci spraševali, zakaj še ni 3. razvojne osi in mnogi drugi, zakaj ni obvoznice, ki jo blokira kako obskurno društvo za zaščito zlate ribice, se obrnite na Ustavno sodišče RS,” se je predsednik vlade Janez Janša odzval na odločitev Ustavnega sodišča za začasno zadržanje izvrševanja členov na področju gradbeništva v drugem proti kriznem korona paketu.

Ustavno sodišče je sklenilo začeti postopek za oceno ustavnosti 2. člena zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covid-19, ki do konca leta 2021 podaljšuje spremembe s področja gradbene zakonodaje iz prvega protikoronskega zakona. Do končne odločitve je izvrševanje tega dela zakonodaje zadržano. “Me prav zanima kako, če sploh, je Ustavno sodišče ocenilo in tehtalo škodljive posledice, ki bodo nastale, ker se ne bo pospešilo gradbenih aktivnosti,” odzval vodja vladne svetovalne skupine za odpravljanje posledic epidemije covid-19 nekdanji minister za gospodarstvo v Ropovi ter Pahorjevi vladi dr. Matej Lahovnik.

Nevladne okoljske organizacije so dobile prvo zadoščenje na Ustavnem sodišču. Ministrstvo za okolje je na predlog poslanske skupine SNS oblikovalo sklepe pod kakšnimi pogoji lahko v postopkih pridobivanja gradbenega dovoljenja sodelujejo okoljske nevladne organizacije. V našem mediju smo večkrat izpostavili, da gre eminentnim okoljskim nevladnim organizacijam le za lagodno delovanje na račun slovenskih davkoplačevalcev in nagajanje potencialnim investitorjem. Le-ti so mnogokrat zaradi katastrofalne zakonodaje prejšnjih levih vlad raje vrgli puško v koruzo. Spomnimo, nevladniki so šli tako daleč, da so vandalizirali hišo okoljskega ministra dr. Andreja Vizjaka z napisom “Vizjak, spavaš ti mirno“. Dogodek bi naj po informacijah medija Demokracija storila radikalna aktivistka Nicoleta Nour.

Ko se boste naslednjič Korošci, Belokranjci, Zasavci in Posavci spraševali, zakaj še ni 3. razvojne osi, in mnogi drugi, zakaj ni obvoznice, ki jo blokira kako obskurno društvo za zaščito zlate ribice, se obrnite na #Ustavno sodišče RS. https://t.co/dE72ve2ssu

— Janez Janša (@JJansaSDS)

 

Jernej Vrtovec obžaluje, da se zaradi odločitev Ustavnega sodišča ne bo začela gradnja tretje razvojne osi. Namen zakona je pospešiti začetek izvedbe del investicij, ki so pripravljene, imajo tudi zaprto finančno konstrukcijo, a stojijo zaradi birokratskih zapletov na tem ali onem uradu oziroma ministrstvu, je povedal okoljski minister dr. Andrej Vizjak ob predstavitvi zakona. S tem zakonom bi poslali pomembno sporočilo gospodarstvu, da si aktualna vlada želi spodbujati investicijski cikel in “so v Sloveniji zaželeni vsi, ki želijo vlagati v okoljsko sprejemljive projekte.”

 

Me prav zanima kako, če sploh, je Ustavno sodišče ocenilo in tehtalo škodljive posledice, ki bodo nastale, ker se ne bo pospešilo gradbenih aktivnosti. https://t.co/2FsrnZCFEw

— Matej Lahovnik (@LahovnikMatej)

Zaradi odločitve Ustavnega sodišča so zaustavljeni gradbeni projekti v vrednosti 7,7 milijarde evrov. Vseh projektov je 187. Na seznamu se je tako znašlo za 310 milijonov evrov projektov s področja okolja, 650 milijonov evrov energetskih projektov, prometni projekti so težki 4,5 milijarde evrov.

 

Kot je v svojem odzivu že zapisal predsednik vlade Janez Janša, se bo zaradi odločitve Ustavnega sodišča ne bodo pričeli projekti na izgradnji tretje razvojne osi. Podobno razočaranje je delil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. “Ustavno sodišče je z današnjo odločitvijo zadržalo tudi “prvo lopato” na Tretji razvojni osi, ki je bila načrtovana septembra letos.” Ustavno sodišče je zopet dokazalo, da so raje padli na medijsko jokanje nevladnikov in obskurnih okoljski društev, ki so sami sebi namen.

 

US je z današnjo odločitvijo zadržalo tudi “prvo lopato” na Tretji razvojni osi, ki je bila načrtovana septembra letos. https://t.co/eXOowUJtaw

— Jernej Vrtovec (@JernejVrtovec)

 

Predlagatelj “spornih” členov Zmago Jelinčič Plemeniti razkriva, da gre le za okoljske proračunske privilegirance. Zato je popolnoma nerazumljivo, da se je zakonodajalec prvič v času samostojne Slovenije odločil, da uredi področje vlaganje pritožb na različne pomembne infrastrukturne projekte. Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je v preteklosti dejal, da gradnjo tretje razvojne osi blokira nevladno društvo s tremi člani. Prav zaradi tega so se zgodile spremembe. A ubogi “okoljski nevladniki” so izkoristili medijski aparat v lasti levih struj in zagnali hujskaško kampanjo o koncu demokracije v Slovenije. Po njihovem mnenju pa bi Slovenija postala ena velika gradbena jama.

“Izjave, da bo z naravo konec, so bile bedaste in kažejo na nivo protestnikov. Nedvomno gre za bolečino ob izgubi ogromnih finančnih sredstev za minimalno ali nikakršno delo. Sicer pa so bili protesti zgolj v Ljubljani, kar ni čudno in se sklada z ugotovitvijo, da je 90 odstotkov teh organizacij  v Ljubljani,” je za Demokracijo povedal predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti.

A po besedah Jelinčiča gre v večini za proračunske privilegirance, ki imajo svoje sedeže v državnih prostorih in imajo večinoma sedež v Ljubljani. Med drugim je izpostavil primer privatne fundacije Umanotera, ki je iz državnega proračuna prejela že 1.957.382,88 evra po podatkih erarja.

Luka Perš/Nova24TV