Urednik Siola: Robert Golob si brutalno podreja medije

Urednik Siola Peter Jančič. Vir: Twitter, Peter Jančič

Potem ko je bilo vsem novinarjem s portala Necenzurirano očitno zagotovljeno mesto bodisi v vladi ali javni instituciji, pa Robert Golob ni pozabil niti na glavnega akterja portala, Primoža Cirmana. Njega naj bi menda čakala pozicija odgovornega urednika spletnega portala Siol.net. Ker gre za portal v lasti državnega podjetja, pomeni, da premier očitno osebno kadruje tudi urednike medijev, kar pa ni“depolitizacije”, o kateri je bilo prej toliko obljub. Na to se je odzval tudi trenutni urednik Siola Peter Jančič, ki meni, da tako brutalnega in necenzuriranega podrejanja medijev doslej v Sloveniji še ni počel nihče.

Informacije o Cirmanovem prihodu na Siol.net so se v javnosti pojavile po tem, ko je bilo uradno potrjeno sodelovanje njegovih najožjih sodelavcev s stranko Gibanje Svoboda in odhod njegove žene na čelo vladnega urada za komuniciranje. Na novico se je odzval tudi aktualni urednik Peter Jančič, ki bi bil v primeru prihoda Cirmana kot odgovorni urednik dobro leto pred koncem mandata.

Vsi zvesti medijski podporniki Roberta Goloba, prihajajo v ospredje, je mnenje večine. Od Vesne Vuković, ki je zdaj piarovka Gibanja Svoboda, Tomaža Modica, ki je strokovni sodelavec v preiskovalni komisiji, Petre Bezjak Cirman, ki je zdaj vodja Ukoma, in navsezadnje tudi Primoža Cirmana, ki mu je Golob napovedal pozicijo glavnega urednika portala Siol.net, ne glede na to, da aktualnemu uredniku Petru Jančiču, mandat poteče čez leto in pol.

Golob jih je vzel na piko?
Jančič se je na novico odzval v kolumni na portalu, kjer je uvodoma pojasnil, da se vlada za menjave urednikov odloča predvsem zaradi preusmerjanja pozornosti z reševanja težav z draginjo, s katero se ostale evropske države veliko bolje soočajo. Del igre obvladovanja medijev pa so po mnenju Jančiča tudi Golobove premestitve in preiskovanja določenih medijev, nad katerimi nima nadzora. Eden od razlogov za nadzor Siola pa je tudi ta, da so za razliko od ostalih, ki so udarjali po Janševi vladi, na Siolu razpravljali tudi o ostalih dilemah visokih funkcionarjev, med katerimi se je v temi o energetiki znašel tudi elektro oligarh Robert Golob, kasneje pa je postalo vprašljivo tudi njegovo financiranje podjetja Vesne Vuković, za katerega javnost še ni dobila pojasnila. Predmet razprav pa so bili tudi ostali uradniki, kljub vsemu pa so bila vprašanja o Golobovih namerah več kot dovolj, da jih je Golob vzel na piko.

“Nekaj vpliva, da smo te dileme odprli, sem imel kot urednik. Zgodbe o tem sem tudi sam podpisoval. So namreč nevarne. In ni prav, da bi ceno za pogum plačevali sodelavci”, je zapisal Jančič in dodal, da je “zdaj svoboda, zdaj moramo paziti, o kom kaj sprašujemo in pišemo, uredniki so pa lahko hitro nekdanji ali pa jih sploh ni”.

Cilj je prevzem RTVS: “Tam je največ denarja”
Jančič poudarja, da je Golob njegovo odstavitev s prihodom Cirmana le napovedal, prepričan pa je, da je glavni cilj RTVS, ki združuje medije na vseh platformah in obrača največ javnega denarja, več kot sto milijonov evrov na leto. Da pa so javne napovedi o mesarjenju po medijih sporočilo vsej medijski skupnosti, da je nevarno kritizirati Goloba in njegovo oblast in jima postavljati manj prijetna vprašanja. “Janša naj bi to, še povedo, počel prikrito in zato mu tega nikoli niso mogli dokazati. Golob pa zdaj to kar javno počne. Vsem na očeh. Neprijetno. Posledica osuplosti ob tem je bila, da smo lahko prebrali nekaj kritičnih čez Goloba tudi v medijih, kjer tega doslej ni bilo mogoče opaziti. Na primer na N1. Ne pa na POP TV.” je poudaril.

Urednik Siola je opomnil, da opoziciji naklonjene medije pri nas še iz tradicije socializma vladajoči radi nadzirajo in preiskujejo, pri čemer je izpostavil družino Šetinc, v katero se je poročila novinarka Mojca Pašek. Ta naj bi imela še iz prejšnjega sistema o tem veliko znanja, ko je to počela Udba. Še iz prejšnjega sistema. Ko je to počela Udba in ko so zbrane podatke z rabo državnih pooblastil o medijih, ki so opoziciji o provladnih medijih nedostopni, lahko vladajoči pozneje poslali svojim necenzuriranim medijem in novinarjem za diskreditacije. Golobu se mudi, da volivci ne bi pozabili, koga so volili, zato tudi tako hitijo s spreminjanjem zakona o RTV in odstavljanju oziroma menjavi vodilnega kadra za svojega. Zalomilo naj bi se s tem, ko je SDS sprožila referendumsko proceduro in zamenjav na hitro, še pred predsedniškimi in lokalnimi soočanji, zato tako hitro tega ni bilo možno izpeljati, medtem ko jim na STA vrha in urednikov ni treba odstavljati, saj ga zaseda nekdanji direktor RTVS Igor Kadunc.

Jančič, ki je bil pred leti tudi nadrejeni Cirmanu in Bezjakovi na Delu, je povedal, da si nazorskih načel s Cirmanom ni delil, da pa je bila Bezjakova korektna. Nadaljeval je, da je delo novinarjev, da razkrivajo luknje in sprašujejo in da se je v preteklosti že znašel v neprijetni situaciji, ko se je na začetku kariere zapletel v konflikt s takratnim šefom vlade Janezom Drnovškom o teh dilemah. V intervjuju, v katerega je Drnovšek privolil, so mu namreč odsvetovali vprašanje, koliko je Drnovšek plačal za hišo v Murglah, a je pri svojem vztrajal. Drnovšek ni odgovoril. Odkorakal je, češ da gre za izsiljevanje, vendar se nikoli ni maščeval. Kot vsak politik je želel podporo in korektnost. Enako po njegovih besedah velja za Janeza Janšo, “Drnovšek in Janša, to sta edina premierja, ki sta doslej vladala večkrat, si medijev nista nikoli podrejala tako brutalno in necenzurirano, kot zdaj to počne Robert Golob”, je zaključil Jančič in opozoril, da novinarji vse bolj postajajo dodatne PR službe, ki jih je že tako preveč.

Vir: Nova24tv.si, Tanja Brkić