Uprava za pomorstvo z novo mobilno aplikacijo za varnost na morju

Uprava za pomorstvo bo v kratkem izdala aplikacijo za pametne telefone, katera bo pomorščakom nudila številne uporabne informacije na enem mestu. Aplikacija naj bi vsebovala zemljevide, podatke o pristaniščih, vremenske napovedi ter pravila plovbe. Upravi pa bo v primeru klica v sili aplikacija tudi omogočala pridobitev natančne pozicije plovila.

»Trenutno mora pomorščak imeti aplikacijo za vremensko napoved, pa mogoče kakšno ločeno aplikacijo za navigacijo in tako dalje.« je izdelavo mobilne aplikacije komentiral koordinator iskanja in reševanja na upravi za pomorstvo Robert Škrokov. »Poleg tega se podatki iz različnih aplikacij razlikujejo, tako se denimo vremenska napoved na kakšni italijanski strani pogosto ne sklada s slovensko.« še utemeljuje Škrokov pomembnost enotne baze podatkov za pomorščake.

Na Upravi za pomorstvo so se odločili iti v korak s časom in slediti Hrvatom, ki so podobno mobilno aplikacijo pripravili že pred časom, pri izdelovanju pa jih je vodila želja, da zadeve poenostavijo in uporabnikov ne “bombardirajo” z informacijami.
Aplikacija bo večplastna, med drugim bo ponujala zemljevid, ki sicer ne bo namenjen navigaciji kot taki, bo pa ponujal podatke, kje se nahaja kakšno pristanišče, koliko vezov je na voljo in kontaktne informacije samega pristanišča. Poleg pristanišč bodo na zemljevidu označene najbolj markantne točke, kot so priporočena sidrišča in objekti, namenjeni varnosti plovbe. Uporabnik bo lahko dobil informacije o tem, kje se nahajata kapitanija in carina, kakšne so vetrovne razmere in kakšno je vreme. Prav tako bo aplikacija ponujala osnovne informacije o branju pomorskih kart, pravilih plovbe in druge uporabne podatke.

Najpomembnejša funkcija aplikacije pa bo vsekakor Klic v sili, ko bo pomorščak v stiski stisnil poseben gumb in bo nato potrdil klic v sili, bodo na upravi za pomorstvo dobili njegovo neposredno lokacijo, kar bo poenostavilo iskanje in reševanje. Istočasno pa bo prek aplikacije še naprej potekala komunikacija z operaterjem. “V realnih situacijah se namreč dostikrat zgodi, da je zaradi panike težko podati pravilne in primerne informacije,” je pojasnil še Škrokov.

Na upravi za pomorstvo predvidevajo, da bo aplikacija na voljo še pred začetkom poletne sezone.

Aplikacijo je za Upravo za pomorstvo razvilo podjetje EMIGMA d.o.o., ki je bila izbrano na javnem razpisu, cena za aplikacijo pa je bila 19.450 oziroma 23.730 € z DDV-jem. Podjetje EMIGMA d.o.o. ima sicer že daljše izkušnje v poslovanju z javnimi ustanovami in zavodi, saj so v svojem 15. letnem obstoju prejeli prek 320 tisoč € javnih sredstev.

Sebastjan J