Umrl je zagrebški župan Milan Bandić

Zagrebški župan Milan Bandić. Vir: Facebook/Grad Zagreb

ZAGREB – V 66. letu starosti je nenadno umrl dolgoletni župan Zagreba Milan Bandić. Zanj je bil usoden srčni napad.

 

Iz županovega kabineta so ponoči sporočili: “V globoki žalosti someščane in someščanke, sodelavce, prijatelje, zagrebško in hrvaško javnost, obveščamo, da je nenadoma, danes, 28. februarja, v 66. letu za posledicami srčnega infarkta umrl župan mesta Zagreb gospod Milan Bandić. “Živel je za svoje mesto, za Zagrebčane, ki so mu bili vedno na prvem mestu in za delo, ki ga je opravljal z ljubeznijo in energijo, vseh 21 let, so navedli.

Zvečer mu je postalo slabo, odpeljali so ga v zagrebško bolnišnico KB Sveti Duh, kjer pa so ga neuspešno reanimirali. Milan Bandić je imel sicer dlje časa resne zdravstvene težave. Poleti so ga hospitalizirali, ker mu je postalo slabo, prestal je številne operacije. Leta 2003 je med drugim preživel možgansko kap, 2017 je imel operacijo kile, istega leta so mu v zoženo žilo vstavili žilno opornico (koronarni stent), leta 2018 je v bolnišnici končal zaradi pljučne embolije, so poročali tamkajšnji mediji.

Med leti 2000 in 2021 šestkrat izvoljen za župana

Milan Bandić se je rodil leta 1955 v Grudah v Bosni in Hercegovini, študiral je na zagrebški Fakulteti za politične vede. Včlanil se je v komunistično stranko in ji kasneje pomagal pri preobrazbi v socialdemokratsko stranko.

Bandić je bil med leti 2000 in 2021 šestkrat izvoljen za župana Zagreba. Štirikrat kot član SDP-ja, kot neodvisen kandidat, dvakrat kot član svoje stranke Milan Bandić 365 – Stranka dela in solidarnosti.

Njegove mandate so zaznamovale številne afere. Zoper njega naj bi bilo vloženih okoli 250 kazenskih obtožb, so poročali hrvaški mediji, a večina ovadb ni doživela sodnega epiloga. Neuspešno se je potegoval tudi za položaj predsednika države.

Do naslednjih lokalnih volitev, ki bodo letos maja, bo hrvaško prestolnico vodila njegova dolgoletna sodelavka in namestnica, 45-letna Jelena Pavičić Vukičević.

Zagrebško občino bo vodila Jelena Pavičić Vukičević. FOTO: Grad Zagreb

Uredništvo