Umrl je Đorđe Balašević

Đorđe Balašević se je na glasbeni zemljevid vpisal z zlatimi črkami. FOTO: You Tube

Eden najbolj priznanih kantavtorjev Đorđe Balašević, rojen 11. maja 1953 v Novem Sadu, je danes, v 68. letu izgubil boj s koronavirusno boleznijo. Na Infekcijsko kliniko kliničnega centra Vojvodina v Novem Sadu je bil zaradi vnetja pljuč sprejet pred tremi dnevi. Po poročanju srbskega Blica je umrl v bolnišnici, potem ko se je njegovo zdravstveno stanje danes popoldne močno poslabšalo. Preden je zbolel za koronavirusom, pa naj bi imel tudi druge akutne zdravstvene težave.

 

Najbolj je bil poznan kot glasbenik, bil pa je tudi igralec, pesnik in režiser. Z glasbo se je začel ukvarjati leta 1977, ko je postal član glasbene skupine Žetva. Tistega leta je ustvaril tudi zimzeleno pesem U razdeljak te ljubim, ki jo je posnel v Ljubljani. Kasneje je ustanovil skupino Rani mraz, ki je po izdaji dveh albumov razpadla. Balašević je takrat začel s samostojno kariero, ki je trajala do njegove smrti. Sprva je ustvarjal pop rock glasbo, dodal ji je komponente šansona in folk rocka. Avtorska besedila, po katerih je zaslovel, so bila družbena, politična in ljubezenska.

Med njegovimi največjimi uspešnicami so Ne lomite mi bagrenje, Boža zvani Pub, Ljubio sam snašu na salašu, Oprosti mi, Katrin, Računajte na nas, Panonski mornar, Priča o Vasi Ladačkom in mnoge druge. Kariera Đorđa Balaševića, ki je bil zelo priljubljen tudi v Sloveniji, je trajala več kot 40 let.

 

 

 

Uredništvo