Ukom zavrača očitke o omejevanju medijskih nastopov

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) koordinira in usklajuje nastope vlade in predstavnikov strokovne skupine za covid-19, so v zvezi z opozorili glede omejevanja medijskih nastopov funkcionarjev in strokovnjakov pojasnili v Ukomu. Kot so zapisali, medijem predstavniki vlade in strokovnjaki na vprašanja dnevno odgovarjajo na novinarskih konferencah, hkrati pa uporabljajo ostale komunikacijske kanale, s katerimi je omogočeno načrtovano, celovito in ažurno komuniciranje z javnostjo. Vlada Marjana Šarca je v mandatu organizirala 57 novinarskih konferenc, vlada Janeza Janše 234.

 

Kot poroča STA, so na Televiziji Slovenija v sredo zvečer izjavili, da na Ukomu niso dali dovoljenja za nastop vodje svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović v informativni oddaji Odmevi, kjer naj bi pojasnjevala zaplete z lažnimi rezultati hitrih antigenskih testov. Prav tako jim sogovornika niso našli na ministrstvu za zdravje ali Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Spletno Delo poroča tudi, da je voditelj oddaje Svet na Kanalu A Gregor Trebušak sporočil, da na Ukomu niso odobrili niti nastopa ministrice za šolstvo Simone Kustec niti direktorja NIJZ Milana Kreka in predstavnikov ministrstva za zdravje v njihovi informativni oddaji. Na domnevno prepoved nastopov funkcionarjem v informativnih oddajah medijev so danes opozorili tudi v Društvu novinarjev Slovenije in v Sindikatu novinarjev Slovenije.

Omogočeno je celovito in ažurno komuniciranje
Vendar pa v Ukomu očitke na njihov račun zavračajo. Kot so navedli v odzivu, so na temo hitrih testov na sredini novinarski konferenci pojasnila podajali kar trije strokovnjaki, popoldne so na novinarski konferenci o najnovejših ukrepih v zvezi s covid-19 spregovorili tudi predsednik vlade Janez Janša s podpredsednikoma Matejem Toninom iz NSi in Zdravkom Počivalškom iz SMC.

Kot so poudarili na Ukomu, vlada že ves čas načrtovano, celovito in ažurno komunicira z javnostmi o svojih odločitvah in ukrepih. “Vlada z javnostmi komunicira prek vseh svojih komunikacijskih kanalov, na novinarskih konferencah, prek družbenih omrežij, z ozaveščevalnimi aktivnostmi na terenu, s sporočili za javnost, z odgovori na novinarska vprašanja in vprašanja državljanov, z objavami na spletnih straneh vlade in ministrstev,” so navedli.

Prav tako je vlada vzpostavila klicni center za vprašanja o koronavirusu, kjer vsak delovni dan odgovore na svoja vprašanja dobi okrog 1000 klicateljev doma in iz tujine. Vlada z javnostmi komunicira tudi prek svojih profilov na družbenih omrežij, kot so Twitter, Facebook, Instagram, Viber skupnost ter prek posebnega spletnega mesta o novem koronavirusu, so še zapisali v vladnem uradu.

234 novinarskih konferenc v dobrih desetih mesecih
Izpostavili so tudi primerjavo med delovanjem Ukoma v času prejšnje in aktualne vlade. V času vlade Marjana Šarca je Ukom v obdobju od 13. septembra 2018 do 13. marca 2020 organiziral 57 novinarskih konferenc, od začetka vlade Janeza Janše, od 13. marca lani pa do danes, pa je Ukom organiziral 234 novinarskih konferenc.

Sara Kovač/Nova24 TV