Udbaško vohunjenje na ogled v Postojni

Teroristična organizacija, ki je bila ob enem tudi tajna policija komunistične Jugoslavije, je svoj pečat krvi in kriminala pustila tako na tleh nekdanje Jugoslavije, kot tudi v tujini. Med obnovo postojnskega hotela Jama pa so odkrili skrivno sobo, v kateri je bilo gnezdo UDBE za prisluškovanje gostom hotela ter bližnji okolici od Gorice do Kopra in Postojne.

Oprema za vohunjenje, foto: Postojnska jama

Med obnovo hotela Jama v Postojni konec leta 2016 so naleteli na zaklenjena vrata, ki so vodila v neznano. Ker zanje ključev niso našli, so vrata vlomili in kmalu naleteli na skrivne prostore, vohunsko sobo, ki ni bila vrisana niti v originalne gradbene načrte hotela, zgrajenega leta 1971.

Po odkritju vohunske sobe se je Marjan Batagelj, prvi mož Postojnske jame in hotela Jama odločil, da bodo sobo in opremo spremenili v muzej, ter ga ponudili na ogled obiskovalcem. Ravno v teh dneh pa so vohunski muzej v hotelu Jama tudi odprli. Obiskovalci se tako lahko na vodenih ogledih sprehodijo skozi skrivne vohunske prostore, si ogledajo opremo in tudi poslušajo nekatere izmed posnetih prisluhov.

Podobne vohunske sobe pa naj bi se skrivale tudi po drugih hotelih v Sloveniji. Predvsem za Ljubljano pa lahko v telekomunikacijskih krogih slišimo, da so te skrivne vohunske sobe v uporabi še danes. Ravno te skrivne vohunske sobe naj bi bile tudi eden izmed razlogov za odlašanje prodaje Telekoma Slovenije, saj bi s prodajo prišla na dano celotna vohunska struktura nekdanje tajne policije, katero so jugoslovanski komunisti uporabljali za obračunavanje s političnimi nasprotniki in za vohunjenje nad vsakdanjimi državljani.

Uredništvo