Tudi ta vikend 9 novih azilantov iz območja PU Koper

Minuli vikend je znova postregel s kopico novih migrantov, azilantov in razkril nevarnosti, katere s seboj prinašajo migranti na poti skozi Slovenijo. Policisti PU Koper so tako od petka, 8. Marca do danes obravnavali 23 migrantov, od katerih jih je kar 9 zaprosilo za azil in so bili odpeljani v azilni dom. Samo v Marcu je Slovenija tako že sprejela 24 azilantov na pleča davkoplačevalcev.

Od 23 obravnavanih migrantov je bilo 8 državljanov Nepala, 3 državljani Alžirije, po 2 državljana iz Afganistana, Indije, Irana, in Sirije ter po en državljan iz Bangladeša, BiH, Iraka in Pakistana.

Eden izmed migrantov je bil tekom postopka izpuščen, saj je imel urejen status v Sloveniji.

Zdravstveno stanje migrantov 

Ena izmed skritih nevarnosti, ki prihaja v Evropo z migranti, pa je tudi širjenje nevarnih bolezni in ogrožanje zdravstvenega stanja širše populacije. Mnogi migranti, ki prihajajo iz nekdanjih vojnih območij, ali držav, katerih zdravstvo se lahko primerja z državami tretjega sveta, s seboj prinašajo nalezljive bolezni, kar potrjujejo tudi uradne številke iz nam severnejših držav. Da migranti predstavljajo zdravstveno tveganje, pa dokazujejo tudi slike slovenske policije, ki pri obravnavi migrantov uporablja osnovna zaščitna sredstva. Nevarnost za njihovo zdravje pa so potrdile tudi njihove zahteve po dodatni zaščitni zdravstveni opremi pri obravnavi migrantov.

Številke iz uradnih statistik v Nemčiji kažejo na znatno povečanje primerov garij, tuberkuloze in drugih nalezljivih bolezni, kot so parazitske bolezni prebavil in neznanih virusov, ki so pogosti na Bližnjem vzhodu in v Aziji. Robert Koch Institute (RKI), ki opravlja raziskave stanja nemškega zdravstva je v svoje poročilu razkril tudi povečanje spolno nalezljivih bolezni v Nemčiji, kot sta HIV, ter raznih Hepatitisov (A, B, C, D). Od leta 2015 pa so v Nemčiji zaznali tudi povečane primere ošpic, gobavosti ter drugih nalezljivih bolezni, za katere smo do sedaj v Evropi menili, da smo jih iztrebili.

Seveda nikakor na podlagi nekaj odstotkov okuženih migrantov ne moremo te problematike posploševati na celotno migrantsko populacijo, ki še prihaja v Evropo, vendar zadnji primer zavrnitve sprejema migranta iz Italije zaradi zdravstvenih razlogov nakazuje, da tudi Slovenija ni več imuna na zdravstvene težave migrantov, ki jo prečkajo, ali v njej zaprosijo za azil.

Uredništvo