Tudi Primorske novice v rokah Martina Odlazka

Fotografija je simbolična. FOTO: Pixabay

Po poročanju STA je Splošna plovba prodala 52,45-odstotni delež v časniku Primorske novice. Delež so kupile družbe Svet24, Salomon in Curator Nova, je na svoji spletni strani zapisal primorski časnik. “Verjamem, da bo ta sinergija za družbo prinesla veliko pozitivnih učinkov,” je ocenila direktorica časopisne družbe Patricija Ukmar. Družbe Svet24, Salomon in Curator nova, ki so kupile deleže v Primorskih novicah, so v posredni lasti Martina Odlazka, njegov medijski imperij se je torej še malo razširil.

 

Skoraj 53 odstotni delež časnika Primorske novice je v rokah Martina Odlazka, družbe Svet24, Salomon in Curator nova so namreč vsaj posredno v njegovem lastništvu. Družbo Svet24 vodi Tanja Škarjot, družbo Salomon Gregor Repič in Robert Podbevšek, družbo Curator nova pa Pino Jeren. V izvršnem odboru Aktiva novinarjev Primorskih novic so ob tem zapisali, da verjamejo, da menjava lastništva ne bo v ničemer posegla v visoko stopnjo uredniške avtonomije časnika. “Zavezani smo javnosti, našim bralcem, še naprej želimo opravljati poslanstvo, ki ga ima neodvisni medij za delovanje demokracije,” so poudarili. Poleg tega v aktivu novinarjev verjamejo, da novi lastniki, ki imajo medijske izkušnje, vedo, kaj to pomeni, in bodo avtonomijo Primorskih novic le še krepili. Verjamejo, da bodo novi lastniki s svojimi izkušnjami prispevali k tehnološkemu razvoju medija. Lastniki Primorskih novic so poleg novih večinskih lastnikov še Marjetica Koper (16,92-odstotni delež), Dnevnik (12,1 odstotka), Luka Koper (10,83 odstotka), Forma Inn (7,1 odstotka) in nekaj lastnikov z manjšimi deleži, so navedli v Primorskih novicah.

Portal Domovina je navedel, da razlog za prodajo najverjetneje tiči v dejstvu, da mora podjetje za nakup več kot 20-odstotnega deleža v podjetju pridobiti soglasje ministrstva za kulturo. Podjetje Primorske novice je sicer zadnja leta poslovalo z izgubo – lani so imele slabih 130 tisoč evrov čiste izgube, zato verjetno upajo, da jih bo novo lastništvo pomagalo obdržati na trgu.

Vir: Nova24TV, Sara Bertoncelj