Tržaški shod obeležil 100 letnico zmage Italije v I svetovni vojni

Shod italijanskih neofašistov, foto: raimedia

Nedavni shod italijanskih nacionalistov in neofašistov v Trsu pod pretvezo proslavitve 100 obletnice vojaške zmage Italije, je sprožil burne odzive na obeh straneh meje. Shodu neofašistične CasaPound v Trstu so tako nasprotovali politiki, kot civilne in verske organizacije na obeh straneh meje. Med tem pa je CasaPound na shod zvabila kar 30 avtobusov podpornikov te neofašistične organizacije iz celotne Italije, celo iz Sicilije.

Reakcija predsednika Boruta Pahorja, foto: twitter

Ob napovedi shoda neofašistične CasaPound v Trstu so se v javnosti začela vrstiti protesti političnih in civilnih organizacij proti napovedanemu shodu. Ta naj bi po njihovem mnenju v ozadju skrival zgolj še eno manifestacijo desnega ekstremizma za promocijo nacionalističnih ksenofobičnih prepričanj udeležencev shoda. Shodu so tako nasprotovali Slovenska skupnost, Demokratska stranka in Stranka komunistične prenove. Ter krovni organizaciji Slovencev v Italiji – Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO). Protestu proti shodu pa se je pridružilo več krajevnih skavtskih in kulturnih združenj, ki se niso strinjali z neofašističnim sprevodom in so ga označili za hudo žalitev mesta Trst. Shod je v Trstu obsodil tudi slovenski politični vrh, predsednik Borut Pahor pa je ob tem spomnil narod na strašno sled trpljenja, ki so jo za seboj v prejšnjem letu pustili vsi trije totalitarizmi, komunizem, nacional-socializem in fašizem.

Pogrom skrajnih levičarjev nad lokalnimi politiki

Kljub napačnemu poročanju slovenskih medijev, ki so širili novico, da je »skupinica nestrpnežev napadla predstavnike Demokratske stranke«, so bili napadalci člani skrajno-levičarskih združenj in ANTIFA ter niso bili del sprevoda CasaPound. Napadena in z vzkliki »Pojdite stran!« odgnana sta bila Roberto Cosolini in Debora Serracchiani, ki sta korakala v antifašističnem prevodu, skupaj z drugimi nasprotniki shoda CasaPound. Po napadu je bilo potrebno posredovanje ekipe za nujno medicinsko pomoč.

Nov obraz stare socialistične politike

Politični manifest neofašistične CasaPound pa se navadnemu opazovalcu bere kot nekaj povsem kompatibilnega in skupnega z našo levo ekstremno politično stranko Levica!

Tako v njihovem programu lahko zasledimo:
državno lastništvo nad italijanskimi bankami;
nacionalizacijo energetskih, telekomunikacijskih in transportnih sektorjev; nacionalizacija naravnih virov, kot so voda, les, naravni plin, itd;
zaščita socialnih transferjev;
zaščita brezplačnega zdravstva;
povečanje davčnih obremenitev za podjetnike z nepremičninami;
brezplačna vse vključujoča skrb za otroke;
gradnja cenenih državnih stanovanj;
brezpogojno financiranje javnih šol, ukinitev državnih sredstev za zasebne šole; vključevanje delavcev v vodenje in izplačilo dobičkov v tovarnah;

Vsa ta ista socialna stališča, nacionalizacija gospodarstva in nadzor nad šolstvom so skupni jezik vsem totalitarnim socialističnim sistemom. Pa naj bo to neofašistična CasaPound v Italiji na eni ali demokratično-socialistična Levica v Sloveniji na drugi strani.

V Trstu je bilo prisotno poostreno policijsko varovanje, foto: raimedia

Italijanski fašizem je na slovenskem narodu pustil globoke zgodovinske rane s svojim nasiljem in nacionalistično politiko. Komunizem je na drugi strani globoko zaznamoval slovenski narod z revolucionarnim nasiljem in vsiljevanjem kolektivistične politike ljudstvu. Vsi tisti, ki so se uprli najprej fašističnemu terorju in nato komunistični diktaturi, pa so svoj upor navadno plačali s svojimi življenjemi.

Zato moramo, kot sodobna in napredna civilizacija skupno nastopiti, ne le zgolj proti fašističnemu terorju, ki je v preteklosti že udrihal po slovenskem narodu. Skupno pa moramo nastopiti tudi proti grozotam komunističnega sistem, ki je, tako kot desni socializmi in fašizmi tudi sam moril svoj lastni narod za uveljavljanje svojih ideoloških prepričanj.

Uredništvo