Tržaškemu zdravniku sodijo zaradi devetih ubojev

Anesteziolog Vinzenco Campanile se brani s prostosti. FOTO: Facebook

Tržaškemu zdravniku Vincenzu Campanilu, obtoženemu, da je med novembrom 2014 in januarjem 2018 naklepno povzročil smrt devetih huje bolnih pacientov in bolnikov v terminalni fazi, so včeraj začeli soditi. Ponarejal naj bi tudi zdravniško dokumentacijo.

 

TRST – Primorski dnevnik poroča, da se je obtoženi izrekel za nedolžnega, na včerajšanjo obravnavo pa ni pristopil.

Tožilki Cristina Bacer in Chiara De Grassi sta med obsežno preiskavo zbrali več dokazov, da je, tako tožilstvo, 49-letnik bolnikom namenoma vbrizgaval smrtonosno mešanico pomirjeval, zlasti propofola, pa tudi morfija in drugih zdravil iz iste skupine, kar je bilo za njih usodno. Domnevne žrtve so bile onkološki in drugi bolniki, stari med 75 in 90 let.

Njegov zagovornik, odvetnik Alberto Fenos, je dejal, da devetim bolnikom žal ni bilo več pomoči, zdravnik pa, da jim hotel olajšati zadnje dni življenja. V njihovih primerih je preostala le še možnost sedacije (postopek, s katerim pri bolniku med medicinskim posegom dosežejo stanje pomirjenosti in uspavanosti, op.p.), te pa kodeks zdravniške etike ne prepoveduje. No, v osmih primerih naj bi ponaredil tudi zdravniško dokumentacijo, saj navedena zdravila namreč ni zavedel v zdravniško dokumentacijo, ampak napisal, da je “paciente oživljal”. Da bi bilo to res, so zanikale medicinske sestre.

Primorski dnevnik navaja, da si bodo obravnave sledile na štirinajst dni, zaslišali pa naj bi več kot 60 prič. Naslednja obravnava je razpisana za 30. april.

Uredništvo