Tržaške Slovenke prihajajo v Koper

V Koper na ogled prihajajo Tržaške Slovenke, foto: slovenci.si

Danes ob 18. uri bodo v Kopru odprli razstavo Tržaške Slovenke v počastitev 70 letnice obstoja Narodne in študijske knjižnice iz Trsta, ob odprtju pa bodo obeležili tudi spomin na izdajo prve slovenske ženske revije, Slovenke. Razstavo, ki jo bo gostila Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Trg Brolo 1, si boste lahko ogledali od 9. do 31. Januarja.

Razstavo sta pripravila Zveza slovenskih kulturnih društev ter Narodna in študijska knjižnica iz Trsta, s katero bodo obeležili 70 letnico obstoja NŠK Trst, 120. obletnico izhajanja Slovenke, ki je začela izhajati v Trstu leta 1897, in njene prve urednice Marice Nadlišek, katere 150 letnico rojstva so obeležili preteklo leto.

Ob odprtju razstave bo potekala tudi predstavitev zbornika Ženska literarna ustvarjalnost na Primorskem. Lansko jesen ga je v sodelovanju s Slavističnim društvom Trst-Gorica-Videm izdala tržaška založba Mladika. V zborniku pa lahko najdete devetindvajset prispevkov različnih avtorjev in avtoric iz zamejstva in matice, posvečenih primorskim avtoricam od konca 19. stoletja do sodobnosti.

Zbornik bodo predstavile tudi njegova urednica Marija Pirjevec ter soavtorici njegovih prispevkov Jasna Čebron in Karin Marc Bratina.

Sebastjan J