Tržačani pričakujejo podvojitev železniškega tovora

Namesto v tire in vlake, Slovenija vlaga denar v izigravanje javnega mnenja, foto: Jure E

Z železniškimi tovornimi koridorji, katere gradnjo spodbuja EU za povezovanje držav in preusmeritev prevoza tovora na tire, države vse več sredstev vlagajo v posodobitev in izgradnjo železniške infrastrukture.

V tržaškem pristanišču so v tem tednu na V. pomolu predstavili rezultate investicije 12 milijonov € namenjenih za posodobitev tako pristaniške železniške infrastrukture v dolžini 2 kilometrov, kot nakup sodobnega žerjava, ki bo omogočal istočasno delo na kar štirih železniških tirih. Enrico Samer, predsednik družbe Samer & Co. Shipping S.p.A, ki upravlja V pomol je ob predstavitvi posodobitev povedal »Da v letošnjem letu pričakujejo, da bodo natovorili tri tisoč vlakov, kar je za polovico več kot lani.« Posodobitev je vsekakor dobrodošla za V. pomol, ki tedensko sprejme kar devet ro-ro trajektov. Spomnimo, tržaško pristanišče je v lanskem letu pretovorilo 61.955.405 ton blaga, med tem, ko so v Luki Koper v lanskem letu pretovorili zgolj 23.366.959 ton blaga.

Med tem v Sloveniji

Vladni ekipi (SMC, SD, DeSUS) se zapravljanje javnega denarja ne zdi sporno

Pri nas pa namesto investicij v nujno posodobitev železniške infrastrukture, ki bi omogočala konkurenčnost Luke Koper na mednarodnem trgu, denar raje vlagamo v ustvarjanje javnega mnenja, na podlagi katerega bi lahko levi politični pol znova odprl finančni plenilni peskovnik, kot je bil to predhodno TEŠ-6. Vse kar je trenutna vlada v odhodu (SMC, SD, DeSUS) postorila okrog II Tira, se spreminja v prah.

Ponavljamo referendum o uveljavitvi Zakona o gradnji II Tira, pri katerem je Vlada prvotno kršila zakonodajo RS in porabljala javna sredstva za speljevanje vode na svoj mlin. Maketa II Tira, ki naj bi ljudem omogočala vpogled v zapletenost gradnje pa dobiva kriminalni epilog, saj zadevo že preiskuje Policija.

In kot, da se Vlada (SMC, SD, DeSUS) iz te polomije ni naučila niti ene same lekcije, je Državna volilna komisija kljub dvojnim volitvam v prihajajočih mesecih referendum o uveljavitvi Zakona o gradnji II Tira zopet razpisala izven vseh volilnih datumov. Zdi se, da se trenutna vladna koalicija v odhodu pod taktirko Mira Cerarja (SMC), Dejana Židana (SD) in Karla Erjavca (DeSUS) na vse pretege trudi javnosti nasilno uveljaviti svoje mnenje o gradnji II Tira. Ker jim na voljo ni več tajna policija, ki bi ljudstvo silila v odhod na volišča in tako zagotovila pričakovan rezultat za komunistično partijo, skušajo izigrati vsa pravila demokracije in razpisujejo ponovni referendum na dan, za katerega pričakujejo čim nižjo volilno udeležbo.

Da bo gradnja II Tira zgolj plenilni finančni peskovnik, kot je bil TEŠ-6 za posvečene, nam je dokazal že nakup makete, kako nujno pa posvečeni potrebujejo ta projekt za svoje finančno oplemenitenje, pa pričajo tudi grožnje s smrtjo pobudniku referenduma, Viliju Kovačiču.

Sebastjan J