Trump bo na zadnji dan predsedniškega mandata podpisal sto pomilostitev

Od novembrskega poraza na ameriških predsedniških volitvah je Donald Trump podpisal več kot 20 pomilostitev, na zadnji dan svojega mandata pa naj bi pomilostil še sto ljudi. Po navedbah tamkajšnjih medijev bodo med pomiloščenimi nekatera prepoznavna imena, denimo raper Lil Wayne. Medtem ko se Trump pripravlja na odhod iz Bele hiše, ima baje v načrtu številne poslovne projekte.

 

Včeraj se je predsednik v odhajanju odločil pomilostiti sto ljudi. Skupaj s svojimi ožjimi sodelavci, hčerko Ivanko Trump, Jaredom Kushnerjem in drugimi je sestavil seznam tistih, ki jih bo pomilostil, seznam pa bo javnosti znan danes ali jutri, poroča Business insider.

Bojda želi pomagati napredovati tudi številnim drugim posameznikom, ker da bi mu lahko pomagali, ko bo zaključil svoj mandat v Beli hiši. Njemu nenaklonjen CNN navaja, da “Trump pač rad pomaga ljudem, saj ima rad, da mu ljudje dolgujejo uslugo”.

Na seznamu pomilostitev in premestitev bi se lahko znašel dr. Salomon Melgen, očesni zdravnik, ki je bil obsojen zaradi zdravstvene prevare. Prav tako znani raper Lil Wayne, ki je bil obsojen zaradi nezakonitega posedovanja nabite pištole na zasebnem letalu. V zadnjih mesecih predsedovanja je bil Trump sicer zasut s prošnjami za pomilostitev, med drugim s strani zvezdnika “Tiger Kinga Joeja Exotica in “Q-Anon šamanaJacoba Anthonyja Chansleyja.

Trump ima kot predsednik možnost, da pomilosti sebe in svojo družino, a po navedbah virov tega bojda ni storil. Do zdaj sicer niso bili obtoženi kaznivega dejanja, toda kot predsednik, lahko pomilostitev izda vnaprej.

Po odhodu iz Bele hiše že v polnem zagonu projektov
Trump naj bi iz Bele hiše odšel v sredo zjutraj, na dan inavguracije novoizvoljenega predsednika Joeja Bidena, in se preselil v svoje letovišče Mar-a-Lago na Floridi. Zadal naj bi si nekatere poslovne podvige, med njimi oživitev televizijske kariere, gradnjo predsedniške knjižnice v vrednosti dveh milijard evrov, zagon televizijske mreže ali kakšnega družbenega omrežja ter začel s pripravami na morebitno predsedniško kandidaturo leta 2024.

Sara Rančigaj/Nova24 TV, Uredništvo