Trst gostil Vrh o zahodnem Balkanu

V trstu so se zbrali predstavniki Zahodnega Balkana

V Trstu danes poteka 4. vrh o zahodnem Balkanu v okviru berlinskega procesa, ki združuje balkanske države Albanijo, BiH, Hrvaško, Makedonijo, Slovenijo, Srbijo, Črno goro in Kosovo ter evropske članice Nemčijo, Francijo, Italijo, Avstrijo.

Zaradi poostrenih varnostnih ukrepov ob srečanju, so tržaške oblasti zaprle osrednji Veliki trg, za varovanje pa je skrbelo od 300 do 400 dodatnih policistov. Iz Slovenije so se vrha v Trstu udeležili premier Miro Cerar, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in zunanji minister Karl Erjavec. Poleg slovenskih in tujih predstavnikov, so se vrha udeležili tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Federica Mogherini, komisar za širitvena pogajanja Johannes Hahn in komisarka za promet Violeta Bulc.

Namen vrha je bil okrepiti regionalno sodelovanje in s tem zagotoviti napredek zahodno balkanske šesterice na poti v EU. Predvidena sta dva konkretna rezultata pa sta bila podpis pogodbe o transportni skupnosti in sprejetje akcijskega načrta za vzpostavitev regionalnega gospodarskega območja.

Za uspešno vključevanje šestih držav južnega Balkana je nujen tudi njihov gospodarski razvoj, je na poslovnem forumu podčrtal evropski komisar za regionalno politiko Hahn: “Ne smemo podcenjevati, da ima regija še veliko neizkoriščenih potencialov. Ujeti mora še kakšen korak tudi pri reformah in zakonodaji.”

Sebastjan J