Trije Koprčani so si na kmetijskem zemljišču v Rodiku omislili deponijo odsluženih avtomobilov na črno

Tam, kjer bi moral biti sadovnjak, leži na desetine odvrženih avtomobilov. FOTO: Primorska24.si

RODIK – Tik pred Rodikom, naseljem v Občini Hrpelje – Kozina, imajo občani ob cesti, na tamkajšnjem travniku, že skoraj dve leti nelegalno deponijo izrabljenih avtomobilov. Kmetijsko zemljišče, ki je v lasti Vladimirja Kaurina, imajo v uporabi najemniki, ki očitno ne slišijo na nobeno uho. Ne zmenijo se za to, da s svojim početjem ogrožajo zdravje ljudi, uničujejo okolje, iz motorjev v podatalnico teče olje, v zrak pa gredo strupi.

 

Rezala avtomobile in zanetila požar

21. marca, malo po 18. uri je bilo, ko sta uporabnika zemljišča rezala pločevino. S kotno brusilko sta delavca opravljala razrez pločevine in zanetila požar, v katerem je zgorelo šest avtomobilov, rob listnega gozda in podrast. Požar so ukrotili gasilci PGD Materija, po navedbah Občine Hrpelje – Kozina je bil strošek gašenja okoli 1.600 evrov.

 

Takole je na kmetijskem zemljišču gorelo zadnji teden v marcu. Foto: PGD Materija

 

Tri dni po požaru nezakonito početje nadaljevali

Vaščani so nam povedali, da so dva ali tri dni kasneje možakarji z razstavljanjem in rezanjem avtomobilov nadaljevali. “Večkrat smo se obrnili na predsednika krajevne skupnosti Rodik, Gregorja Mihelja in tudi na občino. Očitno so tudi oni nemočni.”

 

Ukrepali krajevna skupnost, medobčinski inšpektorat, inšpektor in občina

Leta 2019 je na številne pobude ukrepal Inšpektorat za okolje in prostor RS, uvedel je inšpekcijski in izvršilni postopek. Odredil odvoz avtomobilov, kar so najemniki tudi storili. No, ni minilo dosti časa, ko so navozili nova vozila in svoje delo nadaljevali. Februarja 2020 je inšpektorat prejel novo informacijo o odlaganju avtomobilov v naravno okolje, a postopek v drugo še ni bil uveden.

 

Po besedah očividcev so uporabniki delali tudi pred veikonočnimi prazniki. Foto: Primorska24.si

 

Deponijo bodo počistili v prihodnjih tednih

Najemnika zemljišča Zoran Jugovac in Mirko Čaušević, pri delu jima pomaga še en Koprčan, sta obljubila, da bosta avtomobile odpeljala, ko mine izredno stanje in bodo po njih lahko prišli tovornjaki. Bojda se bo to zgodilo v roku treh tednov.

 

Visoke denarne kazni

Globa za fizično osebo, ki v naravno okolje zavrže izrabljeno vozilo, ga razstavi ali z njim drugače nenadzorovano ravna je od 1.000 do 1.200 evrov, za pravno osebo in samostojnega podjetnika posameznika med 5.000 in 15.000, za odgovorno osebo pravne osebe oziroma odgovorno osebo samostojnega podjetnika pa je predpisana globa od 1.000 do 2.500 evrov.

Uredništvo