Tradicionalni dnevi Briških češenj

Začetek tradicionalnega Praznika češenj, foto www.brda.si

V Goriških Brdih se je s prvim vikendom v juniju začel sedaj že tradicionalni Praznik češenj, ki vsako leto privablja vse večje število obiskovalcev ter sladokuscev, tudi letos pa so organizatorji poskrbeli za številne dogodke ob degustaciji češnjevih dobrot.

foto www.brda.si

Briške češnje so že od nekdaj slovele kot kulinarična posebnost, z njimi so se sladkali na cesarskem Dunaju, uživale so jih kronane glave Rusije, z njimi pa so se sladkali tudi v drugih prestolnicah takratne Evrope.
Briške češnje so svoj sloves kulinarične dobrote ohranile vse do danes, z obiskom Goriških Brd pa lahko opevani sadež poskusite tudi sami.

 

Pester spremljevalni program

Vinska klet, foto www.brda.si

Poleg češenj, Brda slovijo tudi po rujni kapljici, zato ste vabljeni, da v sklopu Praznika češenj obiščete tudi številne vinske kleti, kjer boste lahko okusili lokalno pridelana vina, seznanili pa se boste tudi z načini pridelave vin posameznih kleti.

Organizatorji so pripravili tudi pohod med Briškimi griči, kjer se boste lahko sprehodili mimo slikovitih vasic, okušali dobrote sadovnjakov ter pogasili žejo z lokalnimi vini in se posladkali z lokalnimi dobrotami.

Vabljeni pa ste tudi na druge dogodke v sklopu Praznika češenj, saj je poskrbljeno tako za najmlajše kot tudi tiste starejše s številnimi dogodki, delavnicami in aktivnostmi.

Celoten program Praznika češenj si lahko ogledate na njihovi spletni strani.

Vljudno vabljeni!

 

Sebastjan J