Tonin obrnil ploščo, po njegovem sta kriva SDS in Janez Janša

Predsednik NSi Matej Tonin. Vir: Facebook (Matej Tonin)

Tri referendumska vprašanja – o zakonu o RTV, zakonu o vladi in zakonu o dolgotrajni oskrbi – so dobila podporo volivcev, predsednik NSi Matej Tonin pa je kot poraženko izpostavil slovensko desnico, češ da je zanjo potrebna “temeljita samorefleksija”. Zdi se, da je njegova kritika letela predvsem na SDS in Janeza Janšo, saj se že nekaj časa na vse pretege trudi umakniti iz njegove sence, pa četudi to pomeni podrejanje levim in koketiranje z Gibanjem Svoboda, kot je to NSi v preteklosti že počela, dejstvo pa je, da je SDS pri referendumih sama in brez pomoči drugih parlamentarnih strank dobila 40 odstotkov glasov, po zadnji Parsifalovi anketi pa z Gibanjem Svoboda uživata skoraj enako podporo. 

 

“Ko in če bo NSi dejansko dejala in postala to, kar obljublja, bo na volitvah dobila vsaj 15 odstotkov in marsikaj bo lahko drugače,” se je na kritike predsednika NSi odzval prvak opozicijske SDS Janez JanšaMatej Tonin je namreč v svoji izjavi za javnost podal kritiko slovenski desnici, češ, da ji je glede na padle referendume potrebna temeljita samorefleksija, čeprav se sodeč po preteklosti NSi zdi, da ponovno išče svoj “izhod” iz sence SDS oziroma se želi obrniti tja, kjer bi od tega lahko tudi kaj odnesla. Toninu, ki ga menda ne odlikuje najbolj pokončna drža, je bilo v tem primeru najlažje okriviti SDS, vendar so številke in dejstva jasna – NSi je tista, ki mora prva opraviti “temeljito samorefleksijo.”

“Izid današnjih referendumov je jasen, ljudje so glasovali za sprejetje vseh treh zakonov – o RTV, vladi in dolgotrajni oskrbi. S tem so zavrnili referendumsko zahtevo predlagateljev iz stranke SDS. Vsebinske dileme so bile potisnjene v ozadje, ljudje so se ponovno odločali zgolj ZA ali PROTI politiki, ki jo pooseblja Janez Janša,” je rezultate trojnega referenduma komentiral predsednik NSi Matej Tonin. Po njegovih  besedah je to že tretji poraz desne sredine, kateri je potrebna temeljita samorefleksija, kako naprej. Tonin zapisal še, da je letošnje leto pokazalo, da rezultati, kompetence in vsebina niso odločilni in da “vsake volitve, v katerih se neposredno ali posredno pojavi Janez Janša, postanejo iracionalne in emocionalne.”

May be an image of 1 person and suit

Dodal je, da aktualna vlada potrebuje tudi resno alternativo, v kateri sam očitno vidi NSi. Pa lahko govorimo o NSi kot o resni alternativi, glede na to, da so Toninu v preteklosti večkrat očitali nepokončno držo pod Janševo vlado, ko pa je Golobova vlada prevzela oblast, je NSi kmalu za tem že koketirala z Gibanjem Svoboda, ko je nastal spor o članstvu v preiskovalni komisiji in je bil Knovs formiran brez SDS, se sprašujejo poučeni.

Premier Robert Golob in predsednik NSi Matej Tonin. FOTO: Zaslonski posnetek

Spomnimo, med Janšo in Toninom na omrežju twitter nedavno vnel besedni “spopad”. Ker NSi ni prispevala podpisov za ustanovitev preiskovalne komisije o domnevnem odtekanju denarja iz Gen-I, je Janša NSi spomnil, da deluje v dogovoru z Gibanjem Svoboda. Težko je trditi, da NSi sebe vidi kot dobro alternativo, vsekakor pa si je v tej poziciji težko predstavljati stranko, ki se priključi tistemu, od katerega ima korist, hkrati pa s tem, da je “sredinska”, opravičevati menjavanje vrednot, jim očitajo kritiki.

Prvak SDS mu ni ostal dolžan
Kmalu po objavi Toninovega komentarja o izidih referendumov se je nanj odzval prvak SDS Janez Janša. Na Twitterju je zapisal: “Ko in če bo NSi dejansko dejala in postala to, kar obljublja, bo na volitvah dobila vsaj 15 odstotkov in marsikaj bo lahko drugače. Dokler pa bo zgolj sledila sirenam in kritizirala tiste, ki se v teh razmerah še borijo, ter na mestu načel imela vinjeto, bo životarila pod 10 odstotkov.”

Pred tem so v največji opozicijski stranki SDS v odzivu na delne neuradne rezultate današnjega glasovanja dejali, da obžalujejo referendumske izide, pri čemer so med drugim ocenili, da volilci niso bili dobro seznanjeni z vsebino zakonov, o katerih so odločali.

Po lokalnih volitvah podpora Svobodi in SDS skoraj na enaki ravni
Tonin, ki je ob prvi priložnosti za padle referendume okrivil SDS in Janeza Janšo, je očitno spregledal dejstvo, da je stranka SDS sama na referendumih dobila 40 odstotkov, podpora pa ji je od parlamentarnih volitev narasla. Po prvi raziskavi javnega mnenja po lokalnih volitvah, ki jih je z rahlo prednostjo pred GS Roberta Goloba dobila SDS Janeza Janše, je SDS s 31,2 odstotka skorajda izenačena z GS, ki so ji raziskovalci namerili 33,7 odstotno podporo. Raziskavo je opravila agencija Parsifal, objavljena je bila 25. novembra na našem portalu. V primerjavi z meritvijo Mediane za Delo pred približno desetimi dnevi, je Golob precej izgubil, Janša pa pridobil.

Izvirni podatki, po katerih so bili opravljeni preračuni, so takšni:

FOTO: Spletni časopis

FOTO: Parsifal

O čem torej govori Tonin, ko SDS posredno očita padec podpore? SDS ni težava NSi. NSi je težava sama sebi, očitajo kritiki.

Tanja Brkić, nova24tv.si