Tinta tudi v Kopru

Jazbec in naslovnica Kociprovega III albuma Dika

Z današnjim dnem se pričenja festival stripa Tinta, ki se bo s pripovedovalsko-glasbenim dogodkom odprl zvečer v Navjah, Ljubljani.

Marko Kociper, foto: napovednik

Festival se bo letos iz prestolnice razlil tudi na obalo in sicer bo v petek, 5. Oktobra v Galeriji Meduza, ki se nahaja na Čevljarski 34 potekalo odprtje razstave Jazbec in tretji svet.

Galerija Meduza bo gostila razstavo Marka Kocipra in njegovega stripovskega junaka Jazbeca, ki z odprtjem razstave obeležuje izid že četrtega stripovskega albuma. Razstava bo obiskovalcem na ogled vse do petka, 4. Januarja 2019.

Poleg strani iz najnovejšega albuma bo na razstavi moč videti tudi Jazbečevo dnevno sobo, ki jo bogatijo kiparska dela Roka Moharja in Marka A. Kovačiča, s čimer se klasična razstavna predstavitev levi v domačen stripovski oziroma likovni ambient z utrinki iz junakove preteklosti in prihodnosti.
Tinta, festival stripa

Festival stripa TINTA letos v središče postavlja raznolikost in širino sodobne stripovske ustvarjalnosti, v svoje goste pa bodo poleg domačih ustvarjalcev, povabili tudi mednarodna priznana imena, med katerimi lahko najdemo priznano nemško avtorico Ute Helmbold ter prodorno nemško neodvisno založbo Rotopol.

Miki Muster, legenda slovenskega stripa, foto: Andraž G

Z Balkana, natančneje iz Hrvaške prihajajo prihaja četverica velikih imen hrvaškega stripa, Helena Klakočar, Irena Jukić Pranjić, Darko Macan in Dalibor Talajić.

Na posebnem dogodku se bo festival poklonil tudi letos preminulemu junaku domačega stripa Mikiju Mustru, ob stoletnici smrti Ivana Cankarja, pa bo festival poudaril tudi tega (super)heroja slovenske moderne in njegovih sledi v stripu.

Uredništvo