TIGR vabi v svoje vrste na Spominsko slovesnost

TIGRovci vas vabijo na Nanos, foto: TIGR

Organizacija TIGR (Trst, Istra, Gorica, Reka) velja za prvo protifašistično uporniško in revolucionarno gibanje zavednih in domoljubnih Slovencev na slovenskem ozemlju pod italijansko upravo. Prve zametke kasnejše organizacije zasledimo že v Avstro-Ogrski, njihovo delovanje pa se je okrepilo in povezalo v TIGR predvsem po uveljavitvi Rapalske pogodbe, po kateri je nacionalno Slovensko primorsko ozemlje pripadlo Italiji. Organizacija TIGR tako velja za prvo uporniško in proti-okupacijsko domoljubno gibanje na Slovenskem, čeprav so Organizaciji povojne komunistične oblasti to čast ukradle, njihov obstoj pa mnoga leta celo ignorirale v uradni zgodovini.

Spomin na to prvo uporniško organizacijo še danes ohranjajo zavedni in domoljubni Slovenci pod skupnimi imeni SLOVENSKI TIGR 13. Maj in DOMOLJUBNI TIGR-13. Maj, ki vas jutri v Soboto, 9. Septembra vabijo v svoje vrste na Spominsko slovesnost, ki bo potekala ob 14. uri pri Blažonovi domačiji na Nanosu. Slovesnost se bo pričela ob 14. uri z Bogoslužjem, nadaljevala pa uro kasneje s spominsko svečanostjo.

Bogoslužje bo vodili škof dr. Anton Jamnik, somaševali pa bodo nadškof dr. Alojz Uran, vipavski domači župnik Alojzij Furlan, bovški župnik Bogdan Vidmar ter repentaborski župnik iz zamejstva Anton Bedenčič.

Spominsko svečanost bo vodil predsednik društva SLOVENSKI TIGR 13. Maj Vili Kovačič, slavnostna govornika bosta zgodovinar Borut Rutar in župnik Bogdan Vidmar. Zbrane bo nagovoril tudi nekdanji poslanec Andrej Magajna, prireditev pa bo povezoval dramski igralec Roman Končar. TIGRovci so pripravili tudi pester kulturni program, ki bo vključeval pevske nastope in literarne odlomke.

Ob polaganju venca pri Blažonovi domačiji bo čast spominskim dogodkom izkazal tudi častni vod Slovenske vojske.

Vljudno vabljeni vsi.

Sebastjan J