Temni oblaki nad izolskim županom Danilom Markočičem

DeSUS, SD, IJN, PNI, Lista Izola 2030 in župan Danilo Markočič so septembra 2019, ob podpori Italijanske samoupravne narodne skupnosti, podpisali koalicijsko pogodbo. Foto: Občina Izola

IZOLA  Že pred 2. dopisno sejo konec meseca marca so županu Izole, Danilu Markočiču nekateri svetniki očitali, da bo izkoristil protikrizne ukrepe in uveljavil samovoljo, ki da jo bo podprla koalicija. Med 25. predlogi je bil tako na dopisni seji sprejet tudi najbolj sporen, o menjavi zemljišč med občino in predlagateljico koprsko KZ Agrario, po katerem bo Agraria v zameno za svoja zemljišča v Industrijski coni od občine dobila parcele v bližini morja in Viližanskega zaliva.

 

Pa tudi ta, da je direktor izolskega zdravstvenega doma, postal dosedanji v. d direktorja Evgenij Komljanec, ki je tudi občinski svetnik. Odločanje o tem bi, tako svetniki, zlahka počakalo. Lansko leto Komljanec še ni bil v občinski koaliciji in ni dobil podpore občinskega sveta, letos pa je član koalicije in je brez obravnave občinskega sveta dobil mandat poslovodne osebe za štiri leta. Po poročanju medijev in organov nadzora ter pregona je prvi mož tega zdravstvenega doma v prenekaterem postopku, vsi postopki pa so povezani z domnevnimi nepravilnostmi, ki naj bi jih storil v preteklih letih, ko je vodil ta isti javni zdravstveni zavod. Direktor vse očitke ostro zanika.

No, sklepi bodo ostali kot sprejeti, če jim načrtov ne prekrižajo svetniki, ki so zahtevali sklic izredne seje in razveljavitev vseh sprejetih sklepov ter ponovno potrditev covid-19 interventnih ukrepov. Zahtevek s podpisom šestih svetnikov naj bi župan dobil na mizo v nedeljo, izredna seja mora biti tako sklicana v sedmih dneh.  

Izjavo za javnost objavljamo v celoti:

“V imenu svetnic in svetnikov Liste Izolani, Liste Izola prihodnosti in Levice vas obveščam, da smo svetniki dne 5.4., v skladu z možnostjo in postopkom, ki ga narekuje naš Poslovnik, zahtevali od župana sklic izredne seje. Namen izredne seje je razveljavitev vseh sklepov in odločitev sprejetih na 2. dopisni seji z dne 27.3.2020, ter ponovna potrditev Covid-19 interventnih ukrepov.

 Za tak ukrep smo se odločili zato, ker sta bila kršena Statut, kot krovni dokument Občine Izola in Poslovnik občinskega sveta. Ne podcenjujemo različnih stališč vseh nas svetnikov in tudi izredne seje s tako agendo ne zahtevamo zaradi nasprotovanja katerikoli točki s sporne 2. dopisne seje. Nasprotno, nadejamo se konstruktivne diskusije s kolegi z Občinskega sveta na način, kot to predvideva Statut in Poslovnik in velevajo formalni in občečloveški demokratični standardi. Konec koncev to tudi predstavlja nevaren precedens za bodoče samovoljno delovanje župana in njegovih naslednikov.

Nesprejetje točk z agende sporne 2. dopisne seje v nobenem primeru ne onemogoča nadaljnjega delovanja Občine in njenih služb, zavodov in drugih subjektov, ki jih gradivo s te seje vključuje oziroma ne predstavlja nobenega tveganja ter ne zavira njihovega delovanja v korist občanov Izole. Prav tako ne omejuje možnosti ponovne uvrstitve istih točk na prihodnje seje. Predlagatelji želimo doseči to, čemur so sledile tudi vse naše sosednje občine, in sicer da se v času karantene sprejemajo nujni interventni ukrepi ter da se diskusija in glasovanje o vseh ostalih pomembnih temah preloži.”

Uredništvo