Tedensko poročilo PU Koper glede ilegalnih migracij

V tem vikendu so policisti PU Koper prijeli »75 ilegalnih migrantov. 19 od teh je zaprosilo za mednarodno zaščito, 56 pa je bilo vrnjenih na Hrvaško.« Ujeli so tudi tri vodiče, katere so privedli pred preiskovalnega sodnika. Zaenkrat je bil odrejen pripor zgolj za dva.
Spodaj objavljamo tedensko poročilo PU Koper glede ilegalnih migracij na območju JZ Slovenije.

V petek, ob 6.30, so policisti v vasi Račica ustavili državljana Turčije, z vozilom Ford Tourneo Custom, z nemškim bivalnim dovoljenjem. V vozilu je bilo še sedem državljanov Turčije, ki so prišli v Slovenijo nelegalno. Državljani Turčije (potniki) so bili vrnjeni na Hrvaško, voznika pa so kriminalisti s kazensko ovadbo za kaznivo dejanje prepovedano prehajanje državne meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

V petek, 24. 8., so policisti ob 22. uri pri odcepu za Osp ustavili osebni avto BMW X5 (italijanskih registrskih številk), v katerem je bil voznik in več oseb. V postopku so ugotovili, da so bili v vozilu voznik, 27-letni državljan Pakistana (z urejenim prebivanjem v Italiji), sopotnica, 17-letna Italijanka (z območja Trsta), in šest državljanov Indije (štirje na zadnjih sedežiih, dva pa v prtljažniku). Vozniku je bila na kraju odvzeta prostost po 157/2 ZKP. Vsi so bili privedeni na policijsko postajo, pri razgovoru z mladoletnico je bila prisotna tudi delavka Centra za socialno delo. Po zaključenih postopkih je bila mladoletnica izročena staršem. Državljani Indije so bili vrnjeni na Hrvaško, voznik je bil s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

V nedeljo, 26. 8., so policisti v Butarih opazili osebni avtomobil znamke VW Passat (srbskih registrskih tablic), z več osebami. Zatem je voznik zapeljal s ceste in trčil v drevo. V vozilu so bili poleg voznika še štirje tujci, državljani Irana, ki so prišli v Slovenijo ilegalno. Voznika, 41-letnika iz Tuzle (državljan Srbije in BiH), so pridržali. V postopku s policisti se je aktivno upiral, zato so bila uporabljena sredstava za vklepanje in vezanje. V prometni nesreči sta se dva državljana Irana lažje poškodovala. Državljani Irana so bili nastanjeni v Azilni dom, voznik pa bo s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku na zaslišanje.

Ob prijetju voznika in med postopkom je iz vozila pobegnil manjši pes pasme Jack Russel – kratka dlaka, črna glava, bel trup. Vse, ki bi ga kje videli (najverjetneje okolica Gračišča), prosimo, da o tem obvestijo Obalno zavetišče Koper ali policijo na 113.

Uredništvo