Tedensko poročilo PU Koper glede ilegalnih migracij

Spodaj objavljamo tedensko poročilo PU Koper glede ilegalnih migracij na območju JZ Slovenije.

V noči s 24. na 25. 7. 2018 so policisti PP Ilirska Bistrica med varovanjem državne meje opazili vozili tujih registrskih številk, ki sta vozili odStaroda proti Pogradu. Obe vozili sta bili ustavljeni v naselju Podgrad.

V postopku ugotavljanja identitete oseb je bilo ugotovljeno, da je osebni avtomobil Fiat 500X, čeških registrskih številk, vozil 47-letni državljan Italije, v vozilu pa se je nahajal še sopotnik, 34-letni državljan Italije. Kombinirano vozilo Fiat Ducato, italijanskih registrskih številk, pa je
vozil 44-letni državljan Italije.

Pri pregledu tovornega prostora kombiniranega vozila so policisti odkrili 17 državljanov Pakistana, ki so sedeli na tleh. Nihče od njih ni izpolnjeval pogojev za vstop na ozemlje EU, v Republiko Slovenijo pa vstopili na nedovoljen način.

Na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku je bila vozniku kombiniranega vozila, vozniku osebnega avtomobila in sopotniku 25. 7. 2018 ob 3.20 uri odvzeta prostost zaradi utemeljenih razlogov za sum, da so storili kaznivo dejanje Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države (po 308/III-VI členu KZ-1). V postopek so se vključili kriminalisti SKP PU Koper, ki so prevzeli obravnavo kaznivega dejanja in postopek z osumljenci.

Ilegalnim prebežnikom, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop in zadrževanje na območju Slovenije je bila na podlagi 64. člena ZNPPol-a zaradi storitve prekrška po Zakonu o tujcih (nezakonitega prestopa državne meje) in predvidenega vračanja v skladu z meddržavnim sporazumom hrvaškim varnostnim
organom odvzeta prostost, seznanjeni so bili s pravicami ter prepeljani v prostore PP Ilirska Bistrica v nadaljnji postopek, kjer je bila ugotovljena njihova identiteta ter izpeljan postopek glede nedovoljenega vstopa v Slovenijo.
V postopku je bilo ugotovljeno, da so se ilegalni prebežniki v Pakistanu dogovorili z organizatorjem ilegalnih prehodov, da jih spravi iz Pakistana v Italijo. Povprečno so sami oz. njihove družine plačale od 6.000,00 do 8.000,00 evrov za pot posameznika. Prijeta skupina ilegalnih prebežnikov je po različnih tihotapskih poteh prišla do BiH, od koder so pot nadaljevali peš in z različnimi transportnimi sredstvi preko BiH in Hrvaške do bližine državne meje s Slovenijo. Tam so morali zapustiti vozilo prevoznika, nakar so po navodilih organizatorjev prevoza sami odšli preko državne meje in nezakonito vstopili v Slovenijo.

Po uspelem nezakonitem prestopu državne meje so se na dogovorjeni lokaciji vkrcali v kombi 44-letnega državljana Italije, nakar so jih ustavili policisti. Pri tem sta imela voznik in sopotnik v osebnem avtomobilu češke registracije vlogo predhodnice prevoza oz. spremljevalnega vozila z namenom obveščanja in opozarjanja na prisotnost policijskih patrulj in zased.

Ilegalnim prebežnikom so bili izdani plačilni nalogi zaradi kršitve Zakona o tujcih, po postopku pa so bili vrnjeni hrvaškim varnostnim organom v skladu z meddržavnim sporazumom.

Kriminalisti SKP PU Koper so vse tri osumljene državljane Italije 26. 7. 2018 privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Koper. Po zaslišanju je bil zoper vse tri odrejen pripor.

Za storitev kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države (po čl. 308/III-VI KZ) je zagrožena zaporna kazen v trajanju do osmih let in denarna kazen.

***
Pritisk nezakonitih prehodov državne meje in s tem povezanim tihotapljenjem ilegalnih prebežnikov se stopnjuje. Policisti PP Ilirska Bistrica so danes zjutraj ponovno zaustavili kombinirano vozilo z ilegalnimi prebežniki. Vozilo je bilo zaustavljeno v bližini Staroda, pri kontroli pa je bilo ugotovljeno, da se v tovornem delu nahaja 15 ilegalnih prebežnikov. Prijet je bil tudi voznik, državljan Romunije. V postopek so se ponovno vključili kriminalisti SKP PU Koper. Postopek še poteka, voznik pa bo s kazensko ovadbo priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča Koper.

Od nedelje, 22. 7. 2018, do petka, 27. 7. 2018 zjutraj, je to že četrto kaznivo dejanje Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, v katerih je bilo prijetih 7 osumljencev kaznivih dejanj. Do sedaj je bil 5 osumljencem odrejen pripor, ena osumljenka pa je bila izpuščena na prostost. Osumljenci so na ozemlje Slovenije v teh primerih pretihotapili skupno 40 ilegalnih prebežnikov.

V uredništvu se za posredovane informacije PU Koper zahvaljujemo, policistom pa želimo veliko uspeha pri njihovem nadaljnjem delu.

Sebastjan J