Tedensko poročilo PU Koper glede ilegalnih migracij

Spodaj objavljamo tedensko poročilo PU Koper glede ilegalnih migracij na območju JZ Slovenije.

Za  storitev  kaznivega  dejanja  »Prepovedano  prehajanje meje ali ozemlja države« po čl. 308/III-VI KZ je zagrožena zaporna kazen v trajanju do osmih let in denarna kazen.

Na območju PU Koper smo v letu 2018 (do 18. 7.) obravnavali 52 (2017 pa 25) kaznivih  dejanj  Prepovedanega  prehajanja  meje (po 308 KZ-1), na območju celotne  države  pa  so  zaradi  enakih  kaznivih  dejanj  letos  podali 75 kazenskih ovadb. Letos je bilo na območju Policijske uprave Koper do 23. 7. 2018  k  preiskovalnemu  sodniku Okrožnega sodišča v Kopru privedenih že 27 osumljenih  kaznivega  dejanja  Prepovedanega  prehajanja  meje ali ozemlja države  (po čl. 308. KZ), pri tem pa je bil po zaslišanjih za 23 osumljenih odrejen pripor.

Za  primerjavo  naj  navedemo,  da  je  bil v celotnem lanskem letu odrejen pripor  istemu  številu  oseb,  predlani  pa  zgolj  6,  kar kaže na znatno povečanje  te  kriminalitete,  hkrati  pa  tudi  na  uspešnost policije pri preprečevanju teh dejanj. Med osumljenci so teh kaznivih dejanj v letošnjem letu  so  državljani  Slovenije,  Hrvaške,  Srbije,  BIH,  Turčije, Kosova, Albanije, Italije, Švedske, Sirije, Iraka, Irana, Pakistana in Romunije.

Število  obravnavanih  kaznivih  dejanj  »Prepovedano  prehajanje  meje ali ozemlja  države«  po  čl.  308/III-VI  KZ  se  je glede na leto 2017 znatno povečalo,  več  kot  60  % teh kaznivih dejanj pa obravnavamo na območju PU Koper.

V pretkelem vikendu (od petka do nedelje) so policisti na območju Policijske uprave Koper obravnavali 78 ileglnih prestopov meje. 11 oseb je zaprosilo za mednarodno zaščito. Šest od teh je po plačilu globe nadaljevalo pot v cilno državo, sa imajo urejen status prebivanja v EU oziroma so državljani EU (v teh primerih je bil razlog za nedovoljen prehod državne meje navigacijska naprava, ki jih vodila po cesti brez mejnega prehoda).

Prijeti so bili tudi trije vodiči ilegalnih migrantov.

  1. PRIMER

Policisti  PP  Kozina  so  22.  7. 2018 ob 17.55 uri na avtobusni postaji v Materiji  poskušali  zaustaviti  osebni  avtomobil  znamke Citroen, tip C3, goriške  registracije, ki je pripeljal iz smeri Obrova. Kljub jasnemu znaku policista  voznica  osebnega  avtomobila  ni zaustavila, temveč je z vožnjo nadaljevala  proti Kozini. Policista sta v mimo vožnji opazila, da je poleg voznice  na  prednjem sedežu sedela še ena oseba temnejše polti, na zadnjem sedežu  pa  sta  opazila  več oseb, ki so sklonile glave za prednja sedeža, tako da nista mogla oceniti koliko jih je v vozilu.
Patrulja  je zapeljala za osebnim avtomobilom in ga po približno 300 metrih vožnje  dohitela in zaustavila. Tik pred zaustavitvijo so potniki v osebnem avtomobilu odprli prednja  in  zadnja desna vrata in poskušali zbežati iz vozila,   vendar   sta  jim  policista  to  preprečila.  Opravljen  je  bil identifikacijski  postopek  voznice,  za  katero je bilo ugotovljeno, da je 49-letna  državljanka  Slovenije  z  območja PU Nova Gorica, ki je v vozilu prevažala 4 ilegalne prebežnike, državljane Sirije.

Policisti  so  voznici zaradi podanega utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja  Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države (po 308/III.-VI čl. KZ)  odredili  pridržanje  in  jo privedli v prostore PP Kozina v nadaljnji postopek,  kjer  so  postopek  prevzeli kriminalisti PU Koper. Prav tako so policisti s prijetimi tujci opravili postopek glede nedovoljenega vstopa in zadrževanja  v  Sloveniji,  v  katerem pa so vsi zaprosili za azil, zato so bili po končanem postopku prepeljani v Azilni dom.
V  postopku  je  bilo  ugotovljeno,  da  je  osumljenka ilegalne prebežnike naložila  v  vozilo  v bližini naselja Obrov, z namenom, da jih prepelje do Italije. Ilegalni prebežniki so bili pred tem pretihotapljeni iz BIH, preko Hrvaške v Slovenijo, za pot pa so organizatorju plačali 5000 evrov.
Osumljenka  je  bila  dne  23.  7.  2018  s  kazensko  ovadbo  privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru in je bila po zaslišanju izpuščena.

  1. PRIMER

Isti  dan,  22.  7.  2018,  ob  13.40 uri je policijska patrulja PP Ilirska Bistrica  opravljala  kontrolo  mejne prometne povezave Sušak (Slovenija) – Lisac (Hrvaška). Pri tem jima je iz smeri Hrvaške nasproti pripeljal osebni avtomobil  znamke  Opel,  tip  Antara,  črne  barve,  nemškega registrskega območja.  Vozilo  je  patrulja zaustavila, saj je bilo glede na smer vožnje več kot očitno, da se je voznik izognil mejni kontroli.
Izveden  je bil postopek ugotavljanja identitete oseb v ustavljenem vozilu. Pri tem je bilo ugotovljeno, da je osebni avtomobil vozil državljan Turčije z  dovoljenjem  za  prebivanje  v  Nemčiji.  Zraven  njega je bil sopotnik, državljan Turčije, ki je imel prav tako izdano  dovoljenje za prebivanje na območju  Nemčije.  V vozilu so bili na zadnjem sedežu še trije potniki, dva državljana  Turčije in en državljan Sirije, pri pregledu vozila pa je bil v prtljažniku odkrit še en ilegalni prebežnik, državljan Turčije.

Ugotovljeno  je  bilo,  da  nihče od njih ne izpolnjuje pogojev za vstop na ozemlje  EU  in  da  so  v  Slovenijo vstopili na nedovoljen način po mejni prometni  povezavi  Lisac  (Hrvaška)-  Sušak  (Slovenija)  kot  sopotniki v osebnem avtomobilu nemških registrskih številk. Na podlagi določil Zakona o kazenskem  postopku  je  bila  vozniku in sopotniku, državljanoma Turčije z začasnim   bivanjem  v  Nemčiji,  odvzeta  prostost  zaradi  suma  storitve kaznivega  dejanja  Prepovedano  prehajanje  meje  ali  ozemlja  države (po 308/III-VI  čl. KZ-1). V postopek so se vključili kriminalisti PU Koper, ki so prevzeli preiskavo kaznivega dejanja.
Ilegalnim prebežnikom, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop in zadrževanje na  območju  Slovenije,  je  bila  odvzeta  prostost,  seznanjeni so bili s pravicami  ter  prepeljani  v  prostore  PP  Ilirska  Bistrica  v nadaljnji postopek.  Po  končanem  postopku  so  bili  23.  7.  2018 vrnjeni hrvaškim varnostnim  organom v skladu z meddržavnim sporazumom. V postopku obravnave kaznivega  dejanja  je bilo ugotovljeno, da sta osumljena 22. 7. 2018 proti neugotovljenemu  plačilu,  po  makadamski cesti Lisac – Sušak, iz Hrvaške v Slovenijo z vozilom pretihotapila enega državljana Sirije in tri državljane Turčije,  pred tem pa so bili ilegalni prebežniki pretihotapljeni v Hrvaško preko Grčije, Albanije, Črne Gore in BiH.  Kriminalisti so ju 23. 7. 2018 s kazensko  ovadbo  privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča Koper, ki je po zaslišanju za oba odredil pripor.

V uredništvu se za posredovane informacije PU Koper zahvaljujemo, policistom pa želimo veliko uspeha pri njihovem nadaljnjem delu.

Sebastjan J