Te države so že vstopile v leto 2022

Fotografije: Pixabay

Danes je zadnji dan letošnjega leta, ki ga je ponovno zaznamovala pandemija covida-19 in medtem ko so marsikje po svetu ponovno odpovedali množična silvestrovanja na prostem – v Italiji, na Dunaju, v Berlinu, Parizu in Riu de Janeiru, se nekje kljub vsemu silvestrovanju le ne bodo odpovedali. Mesta, ki bodo na zadnji dan v letu vstopila s silvestrovanjem, so med drugim Sydney, New York, Moskva in Madrid. In ko smo nekateri še v pričakovanju, je kar nekaj takih, ki pa so v leto 2022 že zakorakali. V leto 2022 so tako že vstopili na Novi Zelandiji, v Avstraliji in na Južnopacifiških otokih.

 

Medtem ko se nekateri še dobro pripravljamo na začetek novega leta, so nekateri že v letu 2022. Ena prvih držav, ki je vstopila v novo leto, je Kiribati, znana tudi kot Božični otok, in sicer ob 10.01 po evropskem času. Sledijo ji južnopacifiški otoki Samoa, Tonga in Kiribati, kjer so ognjemeti razsvetljevali nebo s pirotehnično predstavo, za katero so poskrbeli strokovnjaki. Na otočju Tonga so sile narave tudi na silvestrovo pokazale svojo moč, ko se je vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai znova aktiviral in v zrak bruhal pepel in plin. Ob 11.00 je novo leto pozdravila tudi Nova Zelandija. Večji del Avstralije je odšteval zadnje sekunde ob 13.00, za tem pa še ostale regije.

Fyrverkeri, Havn, Blå, Rosa, Natt, Feiring, Vann

Japonska in Južna Koreja sta praznovali ob 15. uri, Kitajska in Filipini pa so v novo leto vstopili leto ob 16. uri (GMT). Indija in Šrilanka bosta slavili ob 18.30, Pakistan pa 30 minut pozneje.

Juletre, Jul, Pryd, Tre, Ferie, Klaring, Smykker

Velik del Evrope se na novo leto pripravlja med 22. in 23. uro, prvi bosta Grčija, Finska in ostale baltske države, sledila bo Slovenija in še nekaj evropskih držav, za tem pa Portugalska in Velika Britanija. Medtem ko bomo nekateri odštevali minute do polnoči, bodo nekateri deli sveta še čakali. Brazilija in Argentina bosta čakali do 3. ure zjutraj (GMT), da se ura obrne na 00.00, različne regije v ZDA pa bodo sledile od 3. ure zjutraj pa vse do našega jutra. Kot zadnja bosta leto 2021 ob 13. uri po srednjeevropskem času zapustila nenaseljena tihomorska otoka, Bakerjev in Howlandov otok.

Tanja Brkić/Nova24TV