Talibani so vstopili v Kabul, afganistanski predsednik Gani zapustil državo

Iz Kabula ni več možno pobegniti. FOTO: Twitter

Uradnik z afganistanskega notranjega ministrstva je za tamkajšnjo televizijo povedal, da talibani Kabula ne bodo napadli, ter da so se odločili, da jim bodo mirno predali oblast. Po navedbah tiskovnega predstavnika talibanov Suahila Šahina naj bi borci ostali na obrobju mesta, ki so ga s štirih strani obkolili že zjutraj, po zagotovitvah Šahina pa za zdaj vanj ne bodo prodrli. Kabulčani trdijo, da so talibani že vstopili v prestolnico. Afganistanski predsednik Ašraf Gani je medtem zapustil državo in odšel v Tadžikistan, je poročal Reuters.

 

Talibani so sporočili, da bodo vsem pustili, da mirno zapustijo mesto, njihov tiskovni predstavnik Šahina je dejal, da si želijo mirnega prenosa oblasti in da se ne bodo maščevali. “Prebivalcem Afganistana, zlasti Kabula, zagotavljamo, da so njihova življenja in lastnina varni, nikomur se ne bomo maščevali,” je izjavil Šahin. Pa bo res tako? Vzpostavljanje šeriatskega prava je bilo namreč vselej pospremljeno s prelivanjem krvi.

Ženskam in otrokom se še posebej slabo piše
Tega od talibanov, sicer skrajnih islamistov, ni pričakovati, saj so pred prihodom Američanov vladali skrajno nasilno. Vse, ki niso živeli skladno s šeriatskimi normami, so kaznovali, tudi z javnimi usmrtitvami žensk. Te bodo še posebej v nevarnosti, saj imajo v islamskem svetu še posebej manjvredno in v primerjavi z moškimi podrejeno vlogo. Slabo se pod talibanskim režimom piše tudi otrokom. Skrajneži namreč že mlade deklice silijo v zakonsko zvezo ter spolne odnose s starejšimi moškimi, legalno je tudi spolno suženjstvo otrok.

Sara Kovač, Nova24TV/Spletno uredništvo