Takole bo videti covidno potrdilo za potovanje

Predlog Evropske komisije za digitalno zeleno potrdilo. FOTO: Evropska komisija

Veliko je govora o tem, da bi s poletjem lahko stopili v veljavo evropski cepilni certifikati. Ob tem vse zanima, kako bodo izgledali. Zaenkrat gre samo za uredbo, ki pa jo morata sprejeti tako Svet EU oziroma posamezne države članice, kot tudi Evropski parlament preden bi zares stopila v veljavo. 

 

Evropska komisija je danes sprejela predlog v katerem je opredeljeno, kako naj bi bil videti “digitalni zeleni certifikat” oziroma potrdilo, ki bi olajšalo potovanje znotraj EU. V certifikatu naj bi bilo navedeno, da je neka oseba cepljena proti Covidu-19 oziroma poseduje nov negativen PCR test, ali pa da je Covid-19 že prebolela in razvila protitelesa. Vendar pa Komisija poudarja, da posedovanje tovrstnega certifikata, ne bi smel biti predpogoj za svobodo gibanja, poroča Večernji.

Tako naj bi bilo ljudem omogočeno potovanje tudi brez tovrstnega potrdila, vendar pa se bodo morali po vsej verjetnosti samoizolirati, ko bodo prispeli na neko destinacijo. Vsi bodo še naprej uživali svobodo gibanja znotraj EU, vendar pa je očitno, da bo gibanje olajšano za tiste, ki bodo imeli digitalno potrdilo, in ki bo dokazovalo, da so bili cepljeni oziroma so bili na testiranju negativni ali pa so preboleli Covid-19. Bistvo digitalnega potrdila je v tem, da je mogoče potrebne podatke enostavno prebrati na vseh mejnih prehodih, v vseh državah članicah EU, ne glede na jezik in oblikovanost posameznih nacionalnih certifikatov.

Postopek za pridobitev evropskega cepilnega certifikata v elektronski obliki. FOTO: Evropska komisija

Prav zato naj bi potrdilo vsebovalo QR kodo, ki jo bo mogoče pokazati v digitalni obliki, na primer na zaslonu prenosnega telefona, ali na papirnatem certifikatu, torej v natisnjeni obliki. Ta QR koda pa bo vsebovala tudi digitalni podpis, ki bo služil kot zaščita pred ponarejanjem. Vsak zdravstveni organ, ki bo izdal tovrstno potrdilo, bo imel svoj ključ za digitalni podpis. Digitalni certifikat bo izdan brezplačno, besedilo na njem pa bo zapisano v jeziku države, v kateri je bil izdan in poleg tega še v angleškem jeziku. 

Obenem naj bi hranil zgolj nujno potrebne osebne podatke. Z ozirom na to, da bodo med osebne podatke vključeni tudi občutljivi zdravstveni podatki, bo potrebno zagotoviti visoko raven varstva podatkov ter ohraniti načelo minimalizacije podatkov. Ko bo uredba pravnomočna, bo pravno obvezujoča za vse države članice EU. Na certifikatu bodo navedeni ime in priimek, vrsta prejetega cepiva ter podatki o izdajatelju potrdila. Pomembno je zlasti to, da gre za cepiva, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA). Ostala cepiva bodo le pogojno sprejemljiva v posameznih državah članicah. Govora je o ruskih in kitajskih cepivih. 

Domen Mezeg/Nova24 TV