Ta vikend odstranjena delovna zapora na Ravbarkomandi

Tudi enosmerna zapora čez Rebrnice in obvoz po stari cesti burita duhove, foto: twitter

Obnovitvena dela viadukta Ravbarkomanda, najstarejšega v Sloveniji, se počasi zaključujejo. DARS napoveduje, da bodo vse delovne zapore in ovire na obeh pasovih cestišč odstranjene najkasneje v nedeljo, 23. Septembra. S tem se bo zaključila obnova dvo-letna obnova najstarejšega viadukta, ki so ga pričeli graditi že v Jugoslaviji.

Obnovitvena dela na Ravbarkomandi se zaključujejo, foto: twitter

Skupna obnovitvena dela so bila v višini 23 milijonov € razpisana za sezoni 2017/2018, vendar je DARS že sporočil, da bo odsek saniral tudi v letu 2019. Tako bo promet čez viadukt Ravbarkomanda tudi v letu 2019 več mesecev potekal zgolj po enem voznem kraku. Promet bo tako potekal dvosmerno, vendar znova po zoženih pasovih v obe smeri.

Pestro tudi pod Rebrnicam

DARS-ova polovična zapora hitre ceste Nanos-Vipava v smeri Nove Gorice pa že buri duhove tako med lokalnim prebivalstvom, kot vozniki, ki vsakodnevno uporabljajo obvoz po lokalni cesti proti Ljubljani.

»Razmere se zaostrujejo, potovalni čas je daljši tudi za pol ure ali več.«
»Tovorna vozila v hrib ne grejo nikamor, za njimi se nabirajo kolone, odstavni odseki so polni tovornih vozil.«
»Niti lokalne ceste niso popravili, pa že speljujejo obvoze po njej.«
»Nestrpneži prehitevajo po cele kolone, samo vprašanje časa je, kdaj bo prišlo do hude prometne nesreče na odseku.«
»Lokalna cesta je v slabem stanju, temeljite sanacije ni bilo že več kot desetletje, samo čakamo, kdaj bo vse s tovornjaki vred zgrmelo na vasi pod cesto.«

Zgoraj so navedeni samo nekateri komentarji, ki jih zasledimo med lokalnim prebivalstvom in uporabniki obvoza po cesti čez Rebrnice. Pristojne službe pred speljevanjem obvoza po lokalni cesti tudi niso sanirale že nastale škode, tako da uporabniki poleg ceste, ki ej v katastrofalnem stanju, naletijo še na delovno zaporo in zoožanje že tako preozke in preobremenjene ceste, ki dodatno upočasnjuje tempo proti Nanosu.

Vidni predstavniki lokalnih oblasti pa že napovedujejo civilno nepokorščino z zapiranjem lokalne ceste. Tako namigujejo na možno sprehajanje večjih skupin čez prehode za pešce ali druge oblike oviranja ogromnih količin vozil, tako osebnih, kot tovornih, ki namesto po zaprti hitri cesti sedaj vozijo čez njihove vasi.

Uredništvo