Ta vikend novi državljani iz Italije

Ob spremstvu ilegalnih migrantov slovenski policisti uporabljajo zdravstvena sredstva za zaščito, foto: Istock.com

Pretekli konec tedna so imeli policisti PU Koper zopet polne roke dela z ilegalnimi migranti. Tako so od konca prejšnjega tedna, do vključno ponedeljka, 29. Oktobra prestregli kar 78 ilegalnih migrantov, od katerih je tekom postopka 15 postalo prosilcev za azil. 11 novih prosilcev za azil smo dobili vrnjenih iz Italije.

Kljub občutnemu vremenskemu poslabšanju v zadnjih dnevih, pa slabo vreme nikakor ne vpliva na ilegalni pretok migrantov skozi Slovenijo. Tako policisti na eni strani lovijo ilegalne migrante, ki iz Hrvaške poskušajo prečkati Slovenijo, na drugi strani pa nam zaradi nezadostnega varovanja meje italijanski organi pregona vračajo njihove ujete ilegalne migrante, ki jih zalotijo pri prehodu slovensko-italijanske meje. Da je pritisk na Slovenijo zaradi tega še večji, skrb vzbuja podatek, da večina teh prosilcev po izročitvi v Slovenijo tu zaprosi za azil.

Vlada v nakup potrebščin za azilne domove namesto varovanja na mejo

Da vlada neustrezno pristopa k problematiki varovanja meje, poleg nakupa okolju prijaznih čistilnih pripomočkov za azilne domove, nakazujejo tudi vse bolj alarmantne številke vrnjenih italijanskih ilegalnih migrantov. Ti nato poskusijo srečo s prošnjo za azil še v Sloveniji, tako je po vrnitvi Sloveniji kar 11 od skupno 30 ilegalnih migrantov vrnjenih iz Italije v Sloveniji zaprosilo za azil.

Od 30 ilegalnih migrantov, katere so Sloveniji vrnili italijanski varnostni organi je za azil zaprosilo 10 Iračanov in 1 Egipčan.
Na območju pristojnosti pa so policisti PU Koper minuli konec tedna prestregli 33 državljanov Pakistana, 22 Afganistancev, 6 Irancev, 4 Kubance, po 3 iz Sirije in Indije, 2 Alžirca in državljana Kosova, ter po 1 državljana Libije, Irana in Maroka.

Na problematiko nezaščitene zahodne meje, vsaj glede nadzora ilegalnih migracij je pred časom že opozarjal poslanec Slovenske Demokratske Stranke Branko Grims. Ta je kot predsednik KVOS-a izpostavljal morebitni črn scenarij vračanja ilegalnih migrantov iz zahoda. Ta potencialni črni scenarij iz mandata prejšnje vlade pod vodstvom trenutnega zunanjega ministra Mira Cerarja, je postal del krute realnosti pod vlado Marjana Šarca, posledice te neodločne in mlahave nacionalne politike pa bomo občutili in tudi plačali vsi Slovenke in Slovenci.

Uredništvo