Ta vikend mavrične zastave v Trstu

Ob 50. obletnici pričetka gibanja LGBT ponosa, bo letošnja Parada ponosa v zamejstvu potekala v Trstu. Osrednji dogodek se bo pričel v soboto, 8. Junija ob 14:30 uri na Trgu svobode, uro kasneje pa bo parada krenila po ulicah Trsta proti Trgu edinosti Italije. Parado ponosa bodo spremljali številni koncerti in drugi dogodki, več pa si lahko preberete na tej povezavi.

Parada ponosa ima svoje začetke v Juniju 1969, ko se je LGBT skupnost prvič uprla sistematičnemu policijskemu nasilju in družbenemu pregonu. Gejevski klub Stonewall Inn je po policijski raciji 27. Junija 1969 postal prizorišče prvih gejevskih zborovanj in množičnih protestov proti nasilju in odrivanju skupnosti na rob družbe. Strah pred razkritjem istospolne usmerjenosti med člani se je na teh protestih prvič umaknil ponosu in zahtevam članov po družbenem priznanju osnovnih človeških pravic skupnosti.
Iz protestov proti družbenemu zatiranju LGBT skupnosti v New Yorku je Parada ponosa skozi desetletja postala osrednji družabni dogodek LGBT skupnosti v večini demokratičnih držav. V letošnjem letu skupnost praznuje 50. obletnico Stonewall Inn protestov, ki predstavljajo pol stoletja boja skupnosti za pravice, ki si bile vsem članom skupnosti do poznega 20. stoletja večinoma odvzete, mnogim po svetu pa njihova spolna usmerjenost še vedno predstavlja smrtno obsodbo.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj utrinkov iz Parad ponosa v FJK v preteklih letih

Uredništvo