Ta krvna skupina je najbolj odporna na okužbo s covid-19!

Foto: EPA

Krvna skupina osebe bi lahko igrala ključno vlogo pri ranljivosti za okužbo z novim koronavirusom. Nedavna raziskava je namreč pokazala, da je za ljudi s krvno skupino 0 manj možnosti, da se okužijo, medtem ko imajo tisti, ki imajo krvno skupino tipa A in AB, večjo možnost, da se okužijo. 

Dve neodvisni študiji, objavljeni v sredo, sta prišli do zaključka, da krvna skupina 0 predstavlja nekakšno varnostno odejo, ko gre za okužbo s koronavirusom. Ugotovili so namreč, da je manj verjetno, da bodo tisti s to krvno skupino zboleli za to boleznijo, prav tako pa je tudi tveganje za hude zaplete manjše v primeru, če zbolijo.

Ljudje s krvnima tipoma A in AB očitno nimajo toliko sreče, saj so znanstveniki ugotovili, da je bolj verjetno, da bodo ti ljudje huje trpeli v primeru okužbe kot ljudje iz drugih dveh krvnih skupin (0 in B), poroča Russia Today. Krvne skupine so sicer opredeljene s številom antigenov in protiteles. Tip O je sicer najpogostejša krvna skupina po vsem svetu.

Eno izmed študij je izvedla skupina raziskovalcev iz Univerzitetne bolnišnice Odense in Univerze na Južnem Danskem. Primerjali so podatke danskega zdravstvenega registra več kot 473 tisoč ljudi, ki so bili testirani na Covid-19. Z razčlenjevanjem podatkov so ugotovili, da je bilo med tistimi s krvno skupino 0 manj pozitivnih rezultatov kot pri njihovih vrstnikih v drugih treh krvnih skupinah, kjer je bila ugotovljena podobna stopnja okužbe. “Prednost imamo na račun močne nadzorne skupine,” je zatrdil glavni strokovnjak dr. Torben Barington iz Univerzitetne bolnišnice Odense. “Danska je majhna, etnično homogena država z javnim zdravstvenim sistemom in centralnim registrom laboratorijskih podatkov. Torej naš nadzor temelji na populaciji, kar daje našim ugotovitvam trdne temelje.”

Foto: EPA

Večja je verjetnost, da bodo bolniki krvnih skupin A in AB, potrebovali zdravljenje z ventilatorjem
V drugi študiji je sodelovalo 95 ljudi, ki so bili kritično bolni na račun okužbe s covid-19 v Vancouvru v Kanadi. Ugotovili so, da je bolj verjetno, da bodo bolniki iz krvnih skupin A in AB potrebovali zdravljenje z ventilatorjem, kar kaže na to, da so bila njihova pljuča zaradi virusa bolj poškodovana. Prav tako so pogosteje potrebovali dializo zaradi odpovedi ledvic.

Znanstveniki so prav tako ugotovili, da so osebe s krvnimi skupinama A in AB v povprečju ostale na oddelku za intenzivno nego dlje kot ljudje iz drugih dveh krvnih skupin. Kanadska ekipa je zatrdila, da lahko to kaže na dejstvo, da ti dve krvni skupini vplivata na večjo resnost okužbe. Vodilni strokovnjak dr. Mypinder Sekhon z Univerze v Britanski Kolumbiji je med drugim poudaril: “Zlasti pomembno je, da še naprej preučujemo pandemijo.”

Nina Žoher/Nova24 TV