Švicarji podprli prepoved nošenja burk in nikabov

FOTO: Pixabay

Švicarji so danes na referendumu podprli uvedbo prepovedi uporabe pokrivala, ki zakrivajo obraz, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prepoved, ki je uperjena predvsem v prepoved nošnja muslimanskih burk in nikabov, je podprlo 51 odstotkov udeležencev referenduma, kažejo rezultati vzporednega glasovanja.

 

Če bo referendumski izid tudi uradno potrjen, bo imela Švica po novem v svoji ustavi člen, ki bo prepovedoval nošnjo pokrival, ki zakrivajo celoten obraz, v javnosti, v trgovinah, na sprehodu v naravi in tako dalje. Obstajalo bo sicer nekaj izjem, na primer prostori, kjer poteka bogoslužje.

Švicarji so odločali o treh zadevah
V dveh švicarskih kantonih je sicer nošnja burk in nikabov, kot smo danes že pisali,  prepovedana, po novem bo to očitno veljalo za vso državo. Švicarski parlament in vlada splošni prepovedi nasprotujeta. Namesto tega sta pripravila svoj predlog, po katerem bi morali ljudje svoj obraz odkriti pred predstavniki organov oblasti, če je to potrebno za identifikacijo. Gre za tako imenovani protipredlog, ki bi v primeru, da volivci predlagano prepoved danes zavrnejo, avtomatično stopil v veljavo. Je pa o njem mogoče kasnejše odločanje na referendumu, poroča STA.

Švicarski volivci so danes odločali tudi o uvedbi prostovoljne elektronske identifikacije E-ID za preverjanje identitete na internetu ter gospodarskemu sporazumu z Indonezijo.

Sara Kovač/Nova24 TV