Svetovni dan Civilne zaščite

Primarna naloga Civilne zaščite je varovanje civilnega prebivalstva pred nesrečami

Ob svetovnem dnevu Civilne zaščite, bo danes osrednja slovesnost potekala na Brdu pri Kranju, kjer bo zbrane ob 13. uri nagovoril PV Miro Cerar, osrednja tema pa bo krepitev zavesti javnosti o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter vlogi civilne zaščite pri varstvu pred njimi.

Zvočni signali ob primeru nesreč

Prve zametke Civilne zaščite lahko izsledimo nazaj v 1. sv. vojno, kjer se je zaradi nemških zračnih napadov s cepelini na Veliko Britanijo pokazala potreba po zaščiti civilnega prebivalstva. Najprej se je CZ osredotočala na zaščito prebivalstva pred zračnimi napadi, šele v 2. sv. vojni se je zaščita razširila tudi na druga področja civilne zaščite. Ob nastopu hladne vojne se je primarni fokus CZ preusmeril na nevarnost jedrskega napada. V začetku 90. let je pomembnost civilne zaščite začela upadati, vendar pa je z nevarnostjo terorističnih napadov, še posebej po 11. Septembru 2001 znova začela pridobivati na pomembnosti.

Danes imamo v EU vse splošne evropske mehanizme za mednarodno zaščito, v Novembru 2017 pa je EU sprejela še dodatne ukrepe za okrepitev odziva na naravne in človeške nesreče.

Sebastjan J