Svetovna zdravstvena organizacija napovedala preiskavo izvora pandemije na Kitajskem

Medtem ko se skupina predstavnikov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pripravlja na obisk Kitajske, katerega namen je raziskati izvor covida-19, je uradni Peking že začel s kampanjo, s katero želijo prepričati svet, da Kitajska ni kriva za pandemijo novega koronavirusa.

Kitajska zavrača kritike na račun spopadanja z epidemijo novega koronavirusa v povojih, ko so bili konec 2019 identificirani prvi primeri okužbe v Wuhanu. Čeprav je tiskovna predstavnca kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying v ponedeljek, 4. januarja 2020 zatrdila, da Kitajska pozdravlja prihod skupine izvedencev WHO, pa po poročanju Reuters ni verjetno, da bi Kitajci tujcem pustili vtikanje v bolj občutljive aspekte izbruha pandemije.

Glavni cilj uradnega Pekinga je, da bi se izognili krivdi za smrt 1,8 milijona ljudi po svetu, kolikor naj bi jih po zadnjih podatkih umrlo zaradi covida-19. Kitajci stavijo na zgodovinopisje, kjer ne bodo šteli občutki sedaj živečih, temveč uradni dokumenti. To jim trenutno uspeva. Kakor poroča Daily Caller, je znanstvenik z Inštituta Robert Koch, nemške agencije za nalezljive bolezni Fabian Leendertz povedal, da “ne gre za iskanje krive države ali krive oblasti.”

Kitajci trdijo, da so okužbo v Wuhan prinesli tujci
Kitajci nasprotujejo svetovnemu konsenzu, da je do izbruha pandemije prišlo na Kitajskem. Vztrajajo, da je na razpolago vedno več študij, ki kažejo, da je do izbruha bolezni prišlo v večih regijah. Uradna kitajska razlaga za pojavo novega koronavirusa v Wuhanu naj bi bil vnos iz tujine.

“Že pred samo preiskavo so bili vodilni uradniki na obeh straneh zelo spolariziranih mnenj glede izvora izbruha,” je stanje komentiral član ameriškega mislišča Council on Foreign Relations Yanzhong Huang. Po njegovem mnenju bodo kakršnikoli zaključki preiskave morali biti sprejemljivi za vse velike igralce. Kar konec koncev pomeni svojevrsten kompromis, ki ba bi znal biti v prid Kitajcev.

Tamkajšnje oblasti trdijo, da je novi koronavirus na Kitajsko prišel z uvoženo zmrznjeno hrano, ali pa so ga s seboj primesli tuji atleti, ki so sodelovali v svetovnih vojaških igrah, ki so se oktobra 2019 odvijale v Wuhanu.

 

Agresiven boj proti koronavirusu
Medtem ko se preostanek sveta spopada z vedno novimi valovi pandemije, pa na Kitajskem vsak zametek kakršnegakoli izbruha agresivno zatrejo v kali. Ko se je, na primer, prejšnji teden v Shenyangu na vzhodu Kitajske pojavil nov skupek primerov, so kitajske oblasti nemudoma odrezale celotne skupnosti in zahtevale od vseh nenujnih delavcev naj ostanejo doma. Mesto z okolico ima 8,1 milijonov prebivalcev.

Ivan Šokić/Nova24 TV