Svet za nacionalno varnost meni, da širjenje koronavirusa lahko zajezimo z mehkimi ukrepi

Predsednik vlade Janez Janša. Foto: Vlada RS

Predsednik vlade Janez Janša je po današnji seji sveta Sveta za nacionalno varnost (SNAV), na kateri so razpravljali o stanju v zvezi s koronavirusom in stanju na področju ilegalnih migracij v izjavi za medije povedal, da SNAV ocenjuje, da smo na prelomni točki, ko lahko še z mehkimi ukrepi brez večjega zaustavljanja javnega življenja in gospodarstva zaustavimo širjenje virusa in na ta način preprečimo, da bi za virus plačali enako visoko ceno, kot smo jo plačali spomladi.

 

“S tega vidika Svet za nacionalno varnost poziva vse državljanke in državljane Republike Slovenije, da sprejete ukrepe upoštevajo v celoti, kajti od tega bo odvisno, ali bodo ti ukrepi dejansko prijeli,” je povedal predsednik vlade Janez Janša in dodal, da Svet za nacionalno varnost ocenjuje tudi, da pri sprejetih ukrepih ni nobenih razhajanj med vlado in stroko. “SNAV ocenjuje, da so ukrepi primerni, uravnoteženi in da so načrti, ki so bili sprejeti za spopad s koronavirusom vnaprej dobro pripravljeni, uravnoteženi in da obstajajo vse variante, ki so pripravljene za to, da se virus v vsakem primeru zaustavi,” je povedal predsednik vlade. Dodal je tudi, da v tem trenutku “nismo pred dilemo, ali bomo sposobni ustaviti širjenje virusa, to smo sposobni, to vemo, kar smo dokazali ob bistveno manjših resursih spomladi, vprašanje pa je, kakšno ceno bomo plačali za to.”

“Ta cena ni odvisna od vlade, saj je sprejela ukrepe, ki so primerni in zadostni, ta cena je odvisna od tega, ali bomo te ukrepe spoštovali in upoštevali vsi,” je poudaril premier Janša. Ob tem je povedal, da dejstvo, da 5 odstotkov prebivalstva teh ukrepov, ki so mehki, ne upošteva, onemogoči učinkovitost teh ukrepov in prepreči ali ogrozi oziroma omalovažuje odgovorno ravnanje 95 odstotkov ostalega prebivalstva.

Janša poziva opozicijo naj v drugo podpre aktiviranje 37.a člena zakona o obrambi

“Kar zadeva ilegalne migracije, je Svet za nacionalno varnost podprl v celoti predlog slovenske policije, da se zaradi stanja, ki postaja bolj kritično, Državnemu zboru ponovno predlaga aktiviranje 37.a člena zakona o obrambi, ki omogoča aktiviranje in uporabo dodatnih sil Slovenske vojske za varovanje schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško,” je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Apeliramo na opozicijske stranke, kajti gre za odločitev, ki jo je potrebno sprejeti z dvotretjinsko večino, da tokrat ta ukrep podprejo,” je povedal Janša. “Vlada ima namreč povsem neposredno dolžnost, da zavaruje varnost vseh prebivalcev v državi. Za slovensko vlado je varnost slovenskih državljanov sredi Ljubljane enako pomembna kot človekove pravice in varnost državljanov v Ilirski Bistrici, Črnomlju ali katerikoli drugi občini ob meji oziroma ob tako imenovani migrantski poti, ob katerih se dogaja marsikaj, ob katerih je ogrožena varnost ljudi in lastnina prebivalcev.”

Osrednji mediji zanemarjajo migrantsko krizo

Ob tem je Janša dodal, da kljub temu, da osrednji slovenski mediji o dogajanjih na migrantski poti ne poročajo, za razliko do tega, da poročajo o tem, če nek policist grdo pogleda kolesarja sredi Ljubljane in da gre pri tem že za kršitev človekovih pravic. “Za slovensko vlado so človekove pravice in varnost kateregakoli državljana ne glede na to, kje živi, enako pomembne in zato ponovno apeliramo na resnost ter da se zagotovi dovolj glasov za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi v Državnem zboru,” je poudaril premier Janša.

“Zaradi situacije s COVID-19, ki postaja težka, odgovorna in zahtevna, so tu potrebni dodatni resursi slovenske policije in ti resursi so omejeni. Policija ne more biti hkrati na nalogah, ki jih zahteva situacija s COVID-19 in hkrati pri zavarovanju naše južne meje. V kolikor bi sklep oziroma odločitev v smislu aktivacije 37. a člena v Državnem zboru ne bila sprejeta, ima slovenska vlada samo še eno možnost, in to je, da zaprosi za pomoč policije partnerskih držav v schengenskem območju in z njihovo pomočjo, kot se je to zgodilo že leta 2015, dosledno zavaruje našo južno mejo in prebivalstvo ob njej,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Vir: Ukom