Svet čestita Sloveniji: Kip Kristusa Odrešenika nad Riom de Janeirom odet v slovensko zastavo

Kip Kristusa Odrešenika je odet v slovensko zastavo. Vir: Twitter

“Kip Kristusa Odrešenika nad brazilskim Riom de Janeirom je zasijal v barvah Slovenije,” je le eno izmed voščil po svetu v počastitev 30. obletnice slovenske samostojnosti. Čestitke je Sloveniji ob tej priložnosti namenil tudi ameriški državni sekretar Anthony Blinken, jubileja naše domovine pa so se spomnili tudi drugod po svetu: na Japonskem, v Izraelu, na Poljskem, v Grčiji ter Slovenci v zamejstvu in po svetu, denimo v Argentini. 

 

Čestitke Sloveniji. FOTO: Twitter/Svobodna Slovenija

“V imenu vlade Združenih držav Amerike čestitam vsem Slovencem ob vaši zgodovinski obletnici dneva državnosti. V tridesetih letih od razglasitve neodvisnosti je Slovenija postala dinamična demokracija in vodilna regionalna sila pri spodbujanju varnosti in evroatlantskega povezovanja na Zahodnem Balkanu.”

“Z našimi tesnimi dvostranskimi obrambnimi odnosi, sodelovanjem v mirovnih misijah in neomajno podporo zvezi NATO ima Slovenija ključno vlogo pri krepitvi stabilnosti.” ZDA in Slovenija še naprej nadgrajujeta svoje dvostranske trgovinske in investicijske vezi, akademska partnerstva in sodelovanje pri inovacijskem napredku v znanosti in tehnologiji.

Čestitka ameriškega državnega sekretarja Anthonyja Blinkna ob slovenskem dnevu državnosti. (Foto: posnetek zaslona)

“V okviru naših prizadevanj za oživitev in dvig ravni ambicij partnerstva med ZDA in EU se veselimo tudi tesnega sodelovanja s Slovenijo, ki bo 1. julija prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije.” Pošiljam vam najboljše želje ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije in se veselim krepitve našega tesnega partnerstva na podlagi naših skupnih zavez demokraciji in blaginji.

Okroglega jubileja naše domovine pa so se spomnili tudi drugod po svetu, denimo v brazilskem Rio de Janeiru, kjer je kip Kristusa Odrešenika zasijal v barvah slovenske zastave, na Japonskem je jubilej omenjen v Japan Timesu, v Grčiji pa je vodomet v Atenah prav tako zasijal v barvah trobojnice. Dneva državnosti pa so se spomnili tudi na Poljskem ter Slovenci v zamejstvu in po svetu, denimo v Argentini v Buenos Airesu.

Domen Mezeg/Nova24TV