Suša v Italiji povzroča pomanjkanje vode

Osrednja Italija se sooča z vse večjim pomanjkanjem vode.

Poletna vročina v sosednji Italiji povzroča številne težave tamkajšnjim prebivalcem. Zaradi dolgotrajnega sušnega vremena so letos v osrednji Italiji zabeležili rekordno število gozdnih požarov, oblasti pa sedaj že pripravljajo omejitvene ukrepe glede porabe vode.

“Smo pred popolnoma novimi razmerami. Delamo na ukrepih za posodobitev vodovodnega omrežja, da bi preprečili zapravljanje vode. Italija se bo morala vedno bolj spoprijemati s podnebnimi spremembami,” je povedal minister za kmetijstvo Maurizio Martina. Italijanska vlada je napovedala morebitno razglasitev izrednih razmer, pojavljajo pa se tudi namigi o prošnji Evropski uniji za finančno pomoč v boju proti podnebnim spremembam, ob enem so Rimske mestne oblasti prepovedale lokalnemu komunalnemu podjetju Acea, da bi s koncem naslednjega tedna še črpalo vodo iz bližnjega jezera Bracciano. “Vodostaj jezera je tako padel, da nam grozi okoljska katastrofa, vode v Rimu je vedno manj. Z veseljem bi povabil Donalda Trumpa, da vidi, kaj pomeni nespoštovanje podnebnega dogovora,” je povedal predsednik dežele Lacij Nicola Zingaretti.

Številni gozdni požari so letos uničili že 60.000 hektarjev gozda. Zaradi ognjenih zubljev severno od Rima so morali v soboto za nekaj ur zapreti avtocesto A1, kar je povzročilo velike nevšečnosti v prometu. Poleg gašenja požarov največ vode porabi kmetijski sektor, zato oblasti preučujejo ukrepe za varčevanje vode v kmetijstvu. Prav tako nameravajo osveščati prebivalce o smotrni porabi vode in elektrike.

Eden izmed glavnih problemov pri oskrbi z vodo je zastarel rimski vodovodni sistem, saj bi za njegovo posodobitev po ocenah strokovnjakov potrebovali pet milijard evrov. Medtem ko države EU vlagajo v vodovodni sistem povprečno 80 evrov na prebivalca, je v Italiji ta znesek le 32 evrov. Po nekaterih ocenah se v Italiji kar 39 odstotkov vode na poti do gospodinjstev izgubi, v Rimu celo 44 odstotkov.

Sebastjan J