Sunki burje se bodo krepili

Sunki burje bodo presegli hitrost 100 km/h v naslednjih dneh

Danes so sunki burje že dosegali hitrost 100 km/h, proti večeru in v naslednjih dneh pa se bodo po napovedih Agenciji RS za okolje sunki le še okrepili. Na hitri cesti Razdrto – Nova Gorica med Selom in cestninsko postajo Nanos  ter na regionalni cesti Vipava – Ajdovščina velja prepoved 1. Stopnje, ki prepoveduje promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Stanje sunkov burje v Žapužah, foto: ARSO

Današnja najvišja hitrost sunka 102 km/h je bila izmerjena v merilnem mestu Žapuže, merilna mesta pa so postavljena še na lokacijah: Manče, Zemono, Potoče, Podnanos, Ajdovščina, Vitovlje in Šmihel.

Navadno na Krasu velja, da burja ni resna, dokler se sunki zgolj zaletavajo v vozilo in ga nežno zibajo na vozišču. Situacija postane resna takrat, ko burja prične tovorna vozila prevračati na bok.

Stopnje za zaporo izpostavljenih cest, foto: ARSO

Burja na izpostavljenih mestih tako že povzroča določene težave v prometu, danes bo vztrajala delna oblačnost z močnimi sunki, stanje pa se bo jutri že stabiliziralo, čeprav bodo še vedno prisotni zmerni sunki burje. Na primorskem bo vikend pretežno jasen in suh.

Sebastjan J