četrtek, 20 junija, 2024
Doma Slovenija Študija kaže visoko učinkovitost tretjega odmerka cepiva proti covidu-19

Študija kaže visoko učinkovitost tretjega odmerka cepiva proti covidu-19

FOTO: Pixabay

Rezultati študije, ki so jo izvedli v Izraelu, kažejo na to, da tretji odmerek pomembno prispeva k izboljšani zaščiti in pred hujšim potekom bolezni. Po podatkih NIJZ se uporaba tretjega odmerka cepiva proti covid-19 priporoča predvsem za oskrbovance DSO ter osebe stare 70 let in več in posebej ranljive kronične bolnike, ne glede na starost; osebam s presajenimi organi in težje imunsko oslabljenim osebam. V Sloveniji je trenutno 9652 aktivnih okužb, v soboto je bilo hospitaliziranih 292 bolnikov, intenzivno terapijo jih je potrebovalo 70.

 

Biokemik prof. dr. Roman Jerala je objavil podatke, ki kažejo na to, da so v Izraelu od 12. dne po tretjem odmerku cepiva zabeležili za 11-krat izboljšano zaščito pred potrjeno okužbo, za starejše od 60 let pa kar 15-krat, pred hujšim potekom bolezni. Ta številka bi bila sicer lahko še višja, saj nekaj časa traja, da se razvijejo simptomi pri bolezni, sploh hujši. Pri cepljenih z dvema odmerkoma je bilo 3.473 potrjenih okužb, pri tistih s tremi odmerki pa 313. Pri prvih je bilo 330 takšnih s hujšim potekom, tretji odmerek pa je pripomogel k temu, da je bilo težkih prebolevnikov 32. Po velikem izbruhu covida in dokazih, ki so kazali na zmanjšanje imunskega učinka, je Izrael 30. julija začel dajati tretji odmerek cepiva Pfizer populaciji nad 60 let, ki je bila že cepljena z dvema odmerkoma vsaj 5 mesecev prej. Študija je spremljala več kot milijon ljudi, vsak dan so primerjali njihovo zaščito pred virusom.

Po odloku vlade, ki bo začel veljati 15. septembra, bo PCT-pogoj obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev. Za izpolnjevanje T-pogoja bo primeren tudi hitri test HAGT, stroške pa bo kril delodajalec. Testiranje se bo izvajalo enkrat tedensko. Obstaja tudi nekaj izjem glede izpolnjevanja PCT-pogoja, tega na primer ni treba izpolnjevati osebam mlajšim od 12 let in v določenih primerih tudi njihovim spremljevalcem ter v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja. Kot izjema se ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega centra.

V soboto je bilo opravljenih 2720 PCR-testov in potrjenih 559 novih okužb s koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 9652 aktivnih okužb, kar je 283 več kot dan prej. Opravili so tudi 16.504 hitrih antigenskih testov. Po podatkih NIJZ število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 455, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 834. Do sedaj so v Sloveniji državi skupno potrdili 276.174 okužb. Z enim odmerkom se je do sedaj cepilo 1.025.572 oseb, z obema pa 935.776 oseb. Delež oseb cepljenih z vsemi odmerki tako znaša 44,4 odstotka.

Sara Bertoncelj/Nova24TV