Število vdorov ilegalnih migrantov se strmo povečuje: Avgust rekorden

Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Več prijetih, več vrnjenih, manj izraženih namer za podajo prošnje za azil. To je na kratko bilanca na področju migracij za prvih osem mesecev letošnjega leta. Do 31. avgusta 2020, so policisti na območju Slovenije obravnavali 10.223 nezakonitih prehodov državne meje. Glede na lani, ko so jih obravnavali 9896, je povečanje 3,3-odstotno. Tujim varnostnim organom so vrnili 6823 tujcev oz. 4,2 odstotka več kot lani. Število namer za podajo prošenj za azil se je letos zmanjšalo za 13 odstotkov. Samo avgusta so jih obravnavali 2675, kar je 12 odstotkov več kot lani, ko so jih prijeli 2390.

 

Najpogosteje so bili obravnavani državljani Pakistana in Maroka. Ti dve državljanstvi predstavljata polovico vseh nezakonitih migrantov. Izrazit je upad števila državljanov Alžirije, ki so se preusmerili drugam. Največ nezakonitih prehodov so obravnavale PU Ljubljana (3340 oz. tretjino), PU Novo mesto (3044 oz. tri petine) in PU Koper (2726 oz. več kot četrtino).

Letos je 2919 nezakonitih migrantov izrazilo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito oz. azil. Med njimi je bilo izrazito največ državljanov Maroka. V enakem obdobju lani je bilo obravnavanih 3355 namer, število se je zmanjšalo za 13 odstotkov. Število se je zmanjšalo predvsem zaradi zmanjšanja števila državljanov Alžirije, katerim pot čez Zahodni Balkan ni več tako ustrezna kot prej. Navedeni nezakoniti migranti so bili v nadaljnji postopek predani pristojnemu organu s področja mednarodne zaščite.

Slovenski policisti so na podlagi mednarodnih sporazumov tujim varnostnim organom vrnili 6823 tujcev (lani 6544), od tega največ na meji s Hrvaško – 6.781, lani 6457. Na tej meji je bilo največ vrnjenih državljanov Pakistana – 2340, lani 1974.

Tuji varnostni organi so na podlagi mednarodnih sporazumov o vračanju oseb v Slovenijo vrnili 890 oseb (lani 468), med katerimi je bilo 23 slovenskih državljanov.

Ocena stanja
Policija navaja, da je trend števila nezakonitih prehodov z večjo mobilnostjo nezakonitih migrantov začel strmo naraščati. Pričakovati je nadaljevanje trenda velikega števila ilegalnih prehodov, ki je že presegel obseg, dosežen v lanskem letu.

Več na moja-dolenjska.si