Stati inu prestati

Primož Trubar na bankovcu za 10 tolarjev.

Danes obeležujemo 500. obletnico začetka reformacije, od katere nam je Slovencem najbolj v spominu ostal ravno Primož Trubar. Bil je prvi v vrsti za slovenske tolarje, prvi v vrsti za obeležje na slovenskih evrskih kovancih. Primož Trubar je bil za slovenski narod eden izmed najpomembnejših mož, saj smo z njim prvič dobili pojem slovenskega naroda v pisni besedi. Njegova knjiga Katekizem je bila prva tiskana knjiga v slovenskem jeziku, istega leta pa ji je sledila še druga Abecednik, v kateri je Trubar slovenskemu narodu prvič predstavil slovenski knjižni jezik.

Dalmatiova Biblija, kot vrhunec slovenske jezikovne umetnosti v tistem času, foto:kraji.eu

Reformacija pa v slovenske dežele ni prinesla le razkola v Cerkvi in nove vere, pač pa pravo kulturno revolucijo, ki je s prevodom Dalmatinove Biblije leta 1584 dosegla vrhunec in postavila slovenski jezik ob bok drugim jezikom velikih evropskih narodov, saj je bila v slovenščino prevedena Božja beseda.

Primoža Trubarja bi lahko označili za idejnega očeta slovenskega naroda, z njim smo dobili prvo slovensko tiskano knjigo, prvo pisno slovensko besedilo in znamenite besede »Stati inu obstati«. Slovenski narod je stal, obstal in prestal mnoge težke trenutke v svoji zgodovini, pa vendar smo vztrajali. Pol tisočletja od prve slovenske pisne besede slovenski narod še vedno vztraja, kljub naši maloštevilnosti smo še vedno tu.

Dan Reformacije predvsem obeležujemo v duhu protestantizma in njihove verske manjšine v Sloveniji, kljub temu pa je to državni praznik vseh Slovenk in Slovencev, saj smo z Reformacijo kot narod dobili prvo knjižno besedo in prve knjige v slovenščini.

Sebastjan J