Srednjeveški dnevi v Kubedu

Viteški tabor, foto: facebook

Danes se bodo v Kubedu ob 18. uri pričeli srednjeveški dnevi, kjer bodo obujali stare srednjeveške tradicije, v soboto pa se boste lahko udeležili tudi pohoda iz Kubeda v Hrastovlje.

Dogodek bo tematsko povezan z zgodovinskim dogajanjem iz 16. stoletja, ko je Kubejska utrdba imela odločilno vlogo pri obrambi mesta Koper pred turškimi vpadi. Z dokončano obnovo kaštela bo letos organiziran tudi vojaški turnir, kjer bodo vojaki in vitezi pokazali svojo pripravljenost na spopade s Turki.

Obiskovalci si boste lahko ogledali srednjeveški tabor, kjer vam bodo člani društva srednjeveški najemniki predstavili bojno opremo, ki jo boste tudi sami lahko preizkusili. Možen bo vpogled v viteški tabor, kjer bo poleg šotorov postavljeno kurišče in na srednjeveški način pripravljene različne jedi. Preizkusili se boste lahko tudi v streljanju z lokom in samostrelom, pomerili v boju na hlodih, v metanju podkve in vrtenju poi žogic.

Poudarimo še, da bo plačilno sredstvo za hrano in pijačo zgolj Cubidum, katerega pa boste lahko našli v lokalni menjalnici.

Sobotni pohod v Hrastovlje

V soboto bo ob 10. Uri bo sledil pohod v Hrastovlje, iz zbirnega mesta pred pokopališčem v vasi Kubed. Na poti pa vas bodo pričakali člani Gobarsko-Mikološkega društva Slovenske Istre, ki vam bodo predstavili svojo dejavnost in gobe, ki rastejo na tem področju. Po ogledu Hrastovske cerkve Sv. trojice z znamenito fresko, sledi ogled vojaškega muzeja. Na osrednjem trgu boste priča viteškim bojem, nato pa sledi še sprehod po učni poti in predstavitev rastlin in živali ter čebeljih pridelkov. Sledila bo vrnitev pred Kubejskim gradom, kjer se boste pohodniki nato okrepčali z domačimi bobiči ali golažem.

Nadaljevanje dogajanja v Kubedu bo sledilo ob 14. uri, s tipičnim srednjeveškim dogajanjem in ogledi srednjeveških taborov, orožja in jedi iz takratnih časov. Na ogled bo tudi stara tiskarna in kovačija, kjer vam bodo lahko skovali spominsko podkvico. Poleg bo postavljena srednjeveša tržnica, kjer si bo moč ogledati in poskusiti lokalne dobrote.

Za otroke so pripravili številne dogodke, jahali pa bodo lahko tudi ponije. Popoldne sledi uprizoritev zgodovinskih dogodkov iz 13. stoletja, za glasbeno vzdušje pa bo v petek poskrbel Rudi Bučar s koncertom, v sobot pa skupina Trio Teci Teci.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj slik iz srednjeveških prireditev članov, ki vas bodo pričakali tudi ta vikend v Kubedu.

Sebastjan J