Sodne dileme predsedniških kandidatov

Popoviča na sodišču čaka še kar nekaj nekončanih zadev, foto: Danijel C

Letošnja predsedniška kampanja s končnim naborom devetih kandidatov počasi prehaja v predvolilne boje, čeprav vse potrjene kandidatke in kandidati že vršijo predvolilno promocijo svojih obrazov.

V letošnjem predvolilnem boju prednjačijo ženske po številu kandidatk, z razvojem nekaterih dogodkov, kot je obširno odkrivanje afer glede pranja denarja, tako v NLB, kot v NKBM, pa predvsem na aktualnega predsednika Slovenije Boruta Pahorja letijo očitki, da bi moral svojo kandidaturo preklicati. Pahor je priznal, da je vedel za nepravilnosti v NLB in pranje iranskega denarja, vendar informacijam kot predsednik vlade ni posvečal pretirane pozornosti, saj se je zanašal na druge pristojne inštitucije. Ponovna kandidatura je tako po mnenju njegovih kritikov še dodaten madež na državnih inštitucijah in zgolj nakazuje na politično brezbrižnost glede odgovornosti politikov, neposredne ali posredne, saj Borut Pahor kot predsednik vlade kljub informacija o pranju denarja v državni banki NLB ni ukrepal. Glede na vse večjo vpletenost tujine v to afero pa se lahko zgodi, da bodo Boruta Pahorja na odgovornost poklicali tuji organi pregona.

Danes pa je odjeknila novica, da Koprsko sodišče v času predvolilne kampanje ne bo razpisovalo obravnav zoper koprskega župana in predsedniškega kandidata Borisa Popoviča. S tem se želijo izogniti vsakršnim namigom, da bi te obravnave v predvolilnem obdobju vplivale na izid volitev, v primeru izvolitve pa se bodo morale sodne obravnave nadaljevati in Popovič tako lahko postane Predsednik Slovenije, ki bo moral že v kratkem po izvolitvi sesti na zatožno klop zaradi preteklih obtožb iz časa županovanja.

Sebastjan J