Sodba: Direktor ZD Izola Komljanec več let trpinčil podrejeno, KPK: Odvetnika plačeval z denarjem ZD, ustvaril konflikt interesov

Direktor zdravstvenega doma Izola, občinski svetnik in ortodont Evgenij Komljanec. FOTO: Zaslonski posnetek/YouTube

Delovno sodišče v Kopru je oktobra letos razsodilo, da je direktor izolskega zdravstvenega doma (ZD) in občinski svetnik Evgenij Komljanec več let trpinčil strokovno sodelavko za organizacijo in poslovanje zato, ker je opozarjala na domnevne nepravilnosti pri poslovanju ZD. Prav tako jo je trpinčil nekdanji vodja Reševalne službe slovenske Istre Igor Crnić, v enem “graje vrednem” dogodku pa je bila udeležena tudi pomočnica direktorja za zdravstveno nego Maja Praček, pravi sodba. KPK pa je ugotovil, da si je direktor odvetnika plačeval z denarjem zdravstvenega doma, poleg kršitve integritete, pa tudi konflikt interesov, saj je kot občinski svetnik glasoval sam zase.

 

43-letni Koprčanki V.L.K., strokovni sodelavki za organizacijo in poslovanje, ki je bila v ZD zaposlena 19 let, je sodišču uspelo dokazati trpinčenje na delovnem mestu, ki sta ga po sodbi koprskega delovnega sodišča izvajala Evgenij Komljanec kot direktor, Igor Crnić, osebnost Primorske junija 2018 in dobitnik zlatega znaka, najvišjega priznanja Zbornice zdravstvene in babiške nege, kot takratni vodja izolske reševalne službe ter enkrat tudi Maja Praček kot pomočnica direktorja za zdravstveno nego, poročata Delo in Slovenske novice.

Trpinčena je bila več let

“Pojdi v k …, baba zmešana. Pras …, kradeš, lažeš …, ” so le nekatere izmed žaljivk, ki jih je morala dolga leta prenašati tožnica, zato, ker je opozarjala na morebitne nepravilnosti pri delu javnega zavoda, se glasi sodba koprske okrožne sodnice svetnice Dragice Umek. Od leta 2012 je trpela žaljivke, sistematično negativno in žaljivo ravnanje ter vedenje, s tem, ko jo je direktor zaradi opozarjanja na domnevne napake pri delu ZD “poskušal z neprimernimi in žaljivimi izrazi, z neprimerno poslovno komunikacijo, z grožnjami z znižanjem plače ter z izkoriščanjem položaja moči utišati. Neutemeljeno jo je krivil za napačno sistematizacijo delovnih mest, s katero bi si, tako direktor, pridobila višjo plačo, a oškodovanka pri sistematizaciji sploh ni sodelovala, je ugotovila sodnica Umek.

Igor Crnić je izvajal trpinčenje na delovnem mestu. FOTO: Arhiv MOK

Po mnenju sodnega izvedenca Petra Pregla je bila na delovnem mestu tudi trpinčena najmanj od leta 2016, temu je sodišče v celoti sledilo. Najprej je leta 2017 dobila redno odpoved, za katero je sodišče ocenilo, da je bila nezakonita, o izredni odpovedi pa še ni pravnomočno odločeno.

Priča je potrdila, da je Komljanca slišala reči “pojdi v k …, baba zmešana”, govoril ji je tudi, da se ne moreta enakovredno pogovarjati, ker ima on VII. stopnjo izobrazbe, oškodovanka pa VI. Zanj, da so bili vsi kekci, pavleti in jurčki, je bilo slišati na sodišču in da je neprestano preklinjal, jo kritiziral ter podcenjeval. O kletvicah se je sodišče prepričalo samo, ko je Komljanec med pričanjem zaklel “pi …” .

Sodnica Umek je ugotovila, da ji je Komljanec grozil, da če ne neha opozarjati na nepravilnosti, jo bo premestil iz 38. v 18. plačni razred. Crnić pa je vpričo več sodelavcev zelo grdo govoril o njej, jo blatil in zasmehoval, govoril, da je “pras …,” da krade, laže, kar je po mnenju sodišča prav tako trpinčenje na delovnem mestu.

Evgenij Komljanec je poskušal utišati žrtev. FOTO: Arhiv Občine Izola

Sodišče je prepričano, da je pomočnica Komljanca Maja Praček tožnici res rekla, da ima direktor dovolj njenih paranoj, v katerih vse vidi nepravilno, da jo čudi, da si pri vseh poznanstvih, ki jih ima Komljanec, upa odpreti usta. Pračkova je dogodek sicer zanikala, a tudi v tem delu je bilo ugotovljeno trpinčenje, ki ga je sodnica štela “kot kontinuirano direktorjevo ravnanje,” da bi podrejeno utišal.

Zaposleni v zdravstvenem domu (z izjemo ene priče, ki je tam zaposlena), so pričali v korist Komljanca, Crnića in Pračkove, ki so vse očitke zanikali, a je sodišče prepričano, da so tako izpovedovali, ker so zaposleni v ZD. Zdravstveni dom (torej davkoplačevalci) bo žrtvi moral plačati 3692,40 odškodnine, na prvostopenjsko sodbo, ki še ni pravnomočna, se je tožnica pritožila.

Odvetnika plačeval z denarjem zdravstvenega doma

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je zoper Komljanca vodila tri postopke, je prvega odstopila koprskim kriminalistom, ki so ga zaradi domnevne zlorabe javnih sredstev ovadili tožilstvu, kazenska preiskava pa trenutno poteka na koprskem okrožnem sodišču. Osumljen je, da je nekdanjemu zaposlenemu Mateju Intiharju odobril izplačilo odpravnine, ki je bila za sedem tisoč evrov višja od zakonite, to pa zato, da bi mu slednji vrnil zasebni dolg, je takrat brez navedbe imen poročala koprska policijska uprava.

 

FOTO: Primorska24

V drugi zadevi so ugotovili, da je kršil integriteto, saj je kot fizična oseba najel odvetniško družbo Fincinger, ki zastopa tudi zdravstveni dom, ki ga vodi, kar pa pomeni kršitev integritete. Četudi je KPK Komljanca obravnavala kot fizično osebo (ZD nikoli ni bil v obravnavi KPK), je njegove račune za odvetnika plačal kar ZD, torej davkoplačevalci. ” V zvezi z ravnanjem direktorja ZD Izola pri najemanju odvetniških storitev je Komisija dne 9. 11. 2021 objavila ugotovitve o konkretnem primeru, izjasnitev obravnavane osebe ter sodbo upravnega sodišča. Iz javno objavljenih ugotovitev (26. odstavek) izhaja, da je komisija ugotovila, da obravnavana oseba ni ravnala s pričakovano integriteto tudi iz razloga, ker je račun za odvetniške storitve plačal ZD Izola,” navaja KPK. Spor zoper KPK je na upravnem sodišču izgubil, slednje je namreč v celoti pritrdilo ugotovitvam komisije.

Eden od računov odvetniške družbe, ki ga je Evgenij Komljanec poravnal kar iz javnih sredstev. Slovenske novice so račun objavile lani. FOTO: Zaslonski posnetek/Slovenske novice

Kot občinski svetnik glasoval sam zase

V tretji zadevi pa je KPK za medija navedla, “da je kot član komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Občine Izola na 3. seji 23. aprila predlani sodeloval v razpravi o imenovanju sebe samega za direktorja ZD Izola, na 4. redni seji občinskega sveta Občine Izola 25. aprila 2019, pa je glasoval o Sklepu o podaji soglasja k sklepu sveta ZD o imenovanju sebe za direktorja ZD”. Komljanec je tudi zaradi ugotovitev o konfliktu interesov sprožil upravni spor.

Evgenij Komljanec je bil v času Mira Cerarja član stranke SMC, na zadnjih lokalnih volitvah pa ga je za župana podprla SAB. Kandidiral je na listi PNI, ki jo je ustanovil leta 2018.

Spletno uredništvo