Smrt socialne države? Zamujajo štipendije, otroški dodatki, socialni transferji…

Bo v Sloveniji z dejanji Šarčeve vlade takih prizorov še več, foto: STA

Čeprav naslovnice dominantnih medijev zasedajo nova pravil dovoljenega govora, pa v ozadju pod socialistično Šarčevo vlado dokončno umira socialna država. Reorganizacija Centrov za socialno delo, ki se je pričela za časa vlade zunanjega ministra Cerarja, se je dokončno sesula v prah v času Šarčeve vlade. Mnogi prejemniki socialnih transferjev, med katerimi so starši z odločbami o znižanem plačilu vrtca, prejemniki otroških dodatkov, štipendisti in prejemniki subvencioniranih malic so ostali brez državnih prejemkov.

Reorganizacija Centrov za socialno delo

Projekt reorganizacije Centrov za socialno delo, ki je v veljavo prišel s 1. Oktobrom letos, že nakazuje prve težave, ki spremljajo vsako večjo spremembo v javni upravi. Zaradi nedelujočega računalniškega sistema, na CSD-jih priznavajo, da jih je samo iz Avgusta ostalo še okrog 1800 neizdanih odločb.

Reorganizacija je prinesla uvajanje novih CSD-jev, foto: mddsz.gov.si

Sistem reorganizacije CSD-jev, ki si ga je zastavila Cerarjeva vlada je predvidel ustanovitev novih 16 krovnih Centrov za socialno delo, iz obstoječih 62 pa se je oblikovalo 63 lokalnih enot. Neučinkovitost nove ureditve pa že kaže svoje rezultate manj kot dva meseca po aktivaciji, saj se je sistem socialnih transferjev sesul. Kot navadno, je tokrat zopet kriv nedelujoči računalniški sistem, kot je bil ob nakupu držaje makete kriv Microsoftov Excel.

Ministrstvo miri, da bo uredilo

Državna sekretarka ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Breda Božnik miri predvsem upravičence do znižanega plačila vrtca, da »Ti starši, ki zdaj plačujejo polno ceno, bodo po prejetju odločbe upravičeni do poračuna.«
Ob tem ministrstvo predvsem skrbi, da polna plačila javnega vrtca pridejo v celoti nazaj v državni proračun, ne skrbi jih pa za vse tiste, ki so od državnih transferjev odvisni za osnovne izdatke, kot je prevoz v šolo.

Mnogi dijaki in študentje bivajo izven kraja študija, njihova mesečna štipendija pa je navadno edini vir prihodka, s katerim si pokrijejo nemalokrat visok mesečni strošek za prevoz do šole ali fakultete in nazaj domov. Bivanje v kraju šolanja za dijake in študente na robu socialnega preživetja predstavljal prevelik finančni izdatek, zato jim je dnevna več deset kilometrska vožnja v šolo ali na fakulteto in nazaj edina možnost za pridobitev izobrazbe. Žal so morali ti dijaki in študentje, že tako odrinjeni na socialni rob, ta mesec poravnati potne stroške iz lastnega žepa, saj jih je socialistična Šarčeva vlada, v reciklaži s prejšnjo pustila na cedilu.

Uredništvo